Mellan Göteborg och Trollhättan pågår bygget av det nya dubbelspåret och den nya fyrfältsvägen för fullt. December 2012, då hela sträckan ska öppnas för trafik, närmar sig med stormsteg och för att hålla den utlovade trafiköppningen krävs noggrann planering och innovativa lösningar.
BanaVäg i Väst är ett av Sveriges största infrastrukturprojekt. Sedan 2004 byggs dubbelspår och fyrfältsväg mellan Göteborg och Trollhättan. Utbyggnaden sker etappvis i sammanlagt 16 deletapper. Detta för att kunna utföra arbetet i den takt som det funnits medel för utbyggnaden och som den demokratiska processen tillåtit. Den första etappen öppnade för trafik 2006 och i december 2012 beräknas hela sträckan av både väg och järnväg öppna.
Flera utmaningar
Projektet innebär flera utmaningar. På många håll sker utbyggnaden i tätbebyggda områden, vilket är komplicerat ur trafiksynpunkt. Andra utmaningar är de komplicerade geotekniska förutsättningarna med djupa lerlager som kräver omfattande markstabiliserande åtgärder.
Inom projektet genomförs också ett omfattande miljöarbete i och med att utbyggnaden på flera håll sker på gammal industrimark som är kraftigt förorenad. Området längs Göta älv präglas också av känsliga miljöer med ett speciellt växt- och djurliv.
Fokus på effektiva lösningar
På deletappen mellan Alvhem och Kärra är det intensiv aktivitet. Så sent som i höstas kunde arbetet där påbörjas och det innebär ett tajt schema och fokus på effektiva lösningar. På sträckan byggs flera nya broar, varav två går över järnvägen i närheten av Lödöse.
För att få broarna på plats används en metod som kallas lansering. Det innebär att bärbalkar, träform och armering byggs vid sidan om järnvägen. Väl klar skjuts sedan hela den färdiga konstruktionen på plats i sitt slutliga läge över spåren.
– Med tanke på den tid vi har på oss att bygga färdigt broarna hade det inte gått att stänga av järnvägen i den utsträckning som hade krävts för att bygga på ett mer traditionellt sätt med ställningar direkt över järnvägen, förklarar projektledare Erik Lööv.
Sex veckors förberedelser
I sex veckor har arbetet med bron pågått vid sidan av spåren innan det är dags för lanseringen. Klockan är två natten mellan lördag och söndag när arbetet inleds. Tillfället är noga valt för att passa in den tid på dygnet när det går så få tåg som möjligt på banan.
Steg för steg skjuts den 95 meter långa bron ut över spåret. Innan den landar mot brostödet på andra sidan hänger runt 40 meter trä och stål rakt ut i luften, endast uppburet av sin egen konstruktion och de vajrar som används för att dra bron framåt. För att bron ska kunna skjutas över till andra sidan vilar den på teflonstöd och för att få ännu bättre glid används vanlig såpa.
Lyckad arbetsnatt
Ett par timmar senare vilar bron tryggt mot brostöden på andra sidan. Betongen gjuts under det trafikavbrott som görs på järnvägen i sommar.
– Allt gick bra och nu är det bara att fortsätta arbetet med blicken riktad mot december, konstaterar en nöjd Erik Lööv efter nattens arbeten.