Mötet inleddes av projektchef Johan Brantmark som hälsade välkommen och gav en kort bakgrund till projektet. Därefter berättade han hur vägen fram till en byggstart ser ut och vilka tillstånd som krävs för att förbifarten ska bli verklighet.
- Det är flera parallella tillståndsprocesser igång samtidigt. Vi hoppas under slutet av 2013 ha alla nödvändiga tillstånd på plats för att kunna starta bygget.
Trafikverket sökte i juni 2011 tillstånd hos mark- och miljödomstolen dels för att leda bort grundvatten och dels för att bygga tre tillfälliga hamnar. Över 300 synpunkter har inkommit på dessa ansökningar och Trafikverket har nyligen besvarat synpunkterna i yttranden som skickats till mark- och miljödomstolen. I yttrandena har Trafikverket gjort förändringar jämfört med de ursprungliga ansökningarna och vidtagit åtgärder efter de synpunkter som inkommit. Miljödomarna förväntas komma under hösten 2013.
Arbetsplanen måste också fastställas för att bygget ska kunna starta, vilket görs på Trafikverkets huvudkontor. En ansökan om fastställelse kommer tidigast att skickas in i höst och en lagakraftvunnen arbetsplan väntas tidigast vintern 2013/2014.
- I de kommuner som Förbifart Stockholm passerar genom måste även detaljplaner fastställas. Arbetsplanen får inte strida mot kommunernas detaljplaner, därför är dessa två processer beroende av varandra, berättade Johan Brantmark.
Många av deltagarna hade frågor som rörde luftkvalitet, både i tunnlarna och i områdena närmast den planerade leden. Det fanns en oro för att luften i närheten av frånluftsstationerna, som ventilerar ut tunnelluften, ska bli kraftigt försämrad. Marie Westin, miljöansvarig på Förbifart Stockholm, berättade att frånluftstornens påverkan på luften i närmiljön är minimal.
- Tornen är rätt höga, cirka 10-15 meter, och blåser ut luften med stor kraft vilket gör att tunnelluften blandas ut på hög höjd. Frånluftstornens påverkan på luftkvaliteten i närliggande områden är så liten att den inte är mätbar. Det visar också studier som har gjorts på Södra länken.
Louise Melander, kommunikationschef på Förbifart Stockholm, avslutade presentationen med att bjuda deltagarna på en åktur i Förbifart Stockholm genom att visa en film från den simulator som finns på Statens Väg- och transportforskningsinstitut (VTI) i Linköping.
Efter presentationerna bjöds det på fika där deltagarna kunde mingla, ställa frågor och komma med synpunkter till projektledare och specialister.
Nästa fokusgruppmöte kommer att hållas under senhösten.
Se Power Point-bilderna som visades på mötet, (pdf-fil, 5MB)
För mer information:
Louise Melander, kommunikationschef, 070-724 55 60
Vill du vara med i en fokusgrupp?
Vi som jobbar med vägprojekt Förbifart Stockholm vill föra en löpande dialog med dig som bor längs med Förbifart Stockholms tänkta sträckning. Du som boende har stor kunskap om ditt närområde att dela med dig av. Ett sätt för projekt Förbifart Stockholm att föra denna dialog är genom fokusgrupper.
Strävan är att fokusgrupperna har några träffar per år för att diskutera olika frågeställningar. Det finns sex fokusgrupper, en för varje trafikplats. Grupperna ska inte ses som formella samrådsgrupper.
Är du inte redan med i någon av våra fokusgrupper är du välkommen att anmäla dig.