Det är första gången tekniken, som kallas microtunneling, används i Norrland och intresset har varit stort. För att möta intresset och sprida information kring nya E4 Sundsvall, anordnades två visningsdagar uppdelat i ett flertal tillfällen. Närmare 80 personer deltog i evenemanget som blev väldigt uppskattat. Dagen började med en filmvisning om vägprojektet i E4 Sundsvalls visningslokal på Björneborgsgatan 41 och avslutades med en guidad tur om microtunneling i Skönsberg. Arbetet utförs av företaget BAB Rörteknik AB från Göteborg.
– Det var två lyckade dagar och besökarna var väldigt nöjda och tyckte att microtunneling var en spännande teknik samtidigt som de fick veta mer om E4-projektet, säger Görgen Jonsson, MittSverige Vatten och projektledare för ledningsarbetena på Trafikgatan.
Miljövänligt och ger mindre störningar
Microtunneling går ut på att man istället för att gräva djupa diken och schakta bort och tillbaka en mängd jordmassor, borrar man och drar fram betongrör under marken där dagvatten och avloppsvatten leds bort. Från sju specialbyggda brunnar borrar man och tar emot betongrören som sedan ska kopplas samman med det övriga gatunätet i Skönsberg.
– I Tyskland används tekniken väldigt flitigt eftersom den är miljövänlig, ger mindre störningar och kostar mindre jämfört med traditionell schaktning. Microtunneling spås en snabbt växande marknad, berättar Johan Lundberg, expert på området schaktfri teknik och även guiden för dagen och fortsätter:
– Om vi skulle gräva upp Trafikgatan hade det inneburit 9000 lastbilsturer för att frakta bort och tillbaka jordmassor. Vi besparar oss en hel del utsläpp med andra ord, förklarar Johan Lundberg.
Borrningen startade i maj vid fjärrvärmecentralen, söder om Skönsbergsvägen och forsätter sedan norrut längs Trafikgatan ända fram till Bygatan. I november ska det vara klart och Skönsberg står redo för den som max sex meter djupa nedsänkningen av nya E4.
Bild till vänster: Magnus Tingstrand, arbetschef på BAB berättar för besökare om den del av borren som sönderdelar sten.
Bild till höger: en borrbrunn från vilken man borrar 150 meter och vardera håll till en mottagande brunn och sedan med borren drar man fram betongrören.