– I takt med att vi får in och analyserar resultaten så går vi igenom och ser var vi behöver undersöka mer, säger Anders Hansson som är teknisk specialist inom geoteknik på Västlänken.
Just nu används fyra till fem stycken borrbandvagnar för Västlänkens undersökningar. Ibland kan man kanske få intrycket av att det är fler. Men det är inte bara Trafikverket som genomför markundersökningar i Göteborg nu under hösten.
På det hela taget har markundersökningarna inte medfört några större överraskningar. Men själva arbetet går ju ut på att hitta var någonstans markförhållandena avviker från det som redan är känt om Göteborg. Staden vilar dels på lera som är lös och sättningsbenägen och dels på homogent berg som inte är mycket sprickor i och bra ur byggnadsteknisk synpunkt.
– Överlag har bergkärnor från borrningarna visat på berg av bra kvalitet. På något ställe har vi påträffat sprödare berg än vad vi väntat oss och där ökar vi undersökningsinsatserna för att få ett bättre grepp om bland annat utbredning, säger Olle Olofsson som är teknisk specialist inom bergteknik på Västlänken.
Att vara noggrann med markundersökningarna är en förutsättning för att kunna planera hur byggnationerna ska genomföras på bästa sätt. Genom att veta lerans egenskaper samt vilken typ av berg, hur hårt eller sprött det är, vet vi också bättre vilka åtgärder som behöver vidtas i samband med byggnationerna. Det kan handla om allt från förstärkningar av schakter i jord till extra tätningar för att vatten inte ska läcka in i schakter och tunnlar.