Lena Hopsch, universitetslektor på Chalmers, driver inom masterskursen ”Matter, Space, Structure”, ett forskningsprojekt som går ut på att skapa en verktygslåda för att studera och beskriva hela kroppens upplevelse av rum och arkitektur. Slutresultatet kommer förhoppningsvis att hjälpa oss att utforma framtidens stadsrum, särskilt de som skapas av vår infrastruktur.
Stadsvandringar
Tillsammans med Trafikverket togs ett första steg i form av stadsvandringar med deltagare från olika aktörer i planeringen (bland annat Stadsbyggnadskontoret och Västtrafik) mellan de framtida stationerna i Västlänken under våren 2012.
Nu har arbetet fortsatt med en mastersuppgift för ett antal arkitektstudenter som gjort samma promenad och utifrån sina fem sinnen noterat upplevelser längs vägen. Intrycken har sedan legat till grund för ett arbete som resulterat i ett antal olika förslag på hur en miljö kan studeras och beskrivas utifrån hela kroppens upplevelse. Med hjälp av denna verktygslåda har de sedan gjort förslag som visar hur en uppgång från den framtida stationen vid Haga kyrka skulle kunna se ut.
Människors möten med stationerna
I början av december 2012 fick studenterna möjlighet att presentera sina förslag för representanter från Västlänken, Västtrafik, stadsbyggnadskontoret, trafikkontoret och centrums stadsdelsnämnd.
En av grupperna berättade i sin presentation om att de hade utformat stationsuppgången utifrån tankar om att få människor att sakta ned och att känna en koppling till naturen.
– Vi vill skapa en plats dit människor vill gå, inte bara en plats dit de måste gå. Det är en av anledningarna till att vi också lagt till ett café, säger Agnieszka Krawczyk som presenterade förslaget. Mycket av deras fokus låg på att få människor att känna sig bekväma i miljön.
– Göteborg har ju en så stark koppling till vatten, därför har vi också lagt in detaljer som anknyter till just vattnet, säger Agnieszka Krawczyk.
Ett annat förslag beskrev Västlänken som ett ”wormhole” i tidsväven, där man som resenär kliver in på en station för att några minuter senare befinna sig på ett helt annat ställe i staden. På vägen till och inuti stationsnedgången ska man uppmuntras att röra vid saker, som belönar den modige genom att ändra färg, lysa upp eller ”minnas” beröringen i sin yta.
Ett av Chalmers-studenternas förslag på utformningen av en ny station vid Haga kyrkoplan.
Ett tredje förslag visade en lösning med reflekterande uppochnervända pyramider som speglar ner dagsljus och händelser på ytan under dagtid medan natten visar ytan vad som händer på stationen under dygnets mörka timmar.
– För oss på Trafikverket är det här ett ypperligt tillfälle att hjälpa Chalmers med en bra övningsuppgift. Samtidigt som det också är ett tillfälle att presentera oss för förhoppningsvis framtida medarbetare, säger Johny Lindeberg som är arkitekt och gestaltningsansvarig för Västlänken.