– Ett stort värde med BIM är att alla kan få en bättre förståelse för projektet, såväl vi som arbetar med det, som beslutsfattare, allmänhet och intressenter, säger Bo Näverbrant som är biträdande projekteringsansvarig på Västlänken.
BIM är en vidareutveckling av traditionell 3D-projektering, som gör att man kan knyta databaser och annan information till befintliga anläggningar och sådana som planeras och projekteras. De positiva effekter som BIM bland annat kan ge är att man redan tidigt i projekteringen kan upptäcka problem, man kan dela information mellan olika teknikslag genom att all information finns på ett ställe och information från modellen kan sedan användas för styrning av exempelvis entreprenadmaskiner. Detta gör att man kan spara tid, pengar och öka kvaliteten i byggandet. BIM har tidigare främst varit aktuellt vid husbyggande men är snart standard även i infrastrukturprojekt.
– BIM gör att vi kan ta med oss informationen på ett intelligent sätt från ett skede till ett annat. Dessutom blir förståelsen och samordningen mellan olika teknikslag bättre eftersom alla har tillgång till samma information, man behöver inte vänta till något speciellt samordningsmöte till exempel, säger Bo Näverbrant
Resultatet av BIM går t ex att se genom en samordningsmodell, där du kan styra vilka delar av projektet du vill se. Det kan till exempel handla om markförhållanden eller hur Västlänken passerar befintliga anläggningar, t ex Götatunneln, och nya projekt, t ex den nya Hisingsbron.
Några av målen med att använda BIM i Västlänken är att ge effektivare möten och säkrare samordning, färre ritningar i systemhandlingen och bidra med effektivitet och säkerhet.
Mer information om BIM finns på föreningen OpenBIM:s hemsida.