Årets vinter är ur ett byggperspektiv en besvärlig vinter. Ordentlig kyla och stora mängder snö gör att arbetet hela tiden måste anpassas efter rådande väderlek. Eftersom det inte finns någon köldgräns för byggarbetare vid bro- och vägbyggen görs en riskanalys utifrån varje arbetsmoment. Frågor som Trafikverket och dess entreprenörer ställer är vilka risker det innebär att utföra arbeten i denna väderlek? Är det något särskilt som behöver tas hänsyn till?
Rätt kläder och flera pauser vid sträng kyla
– När det är riktigt kallt är det viktigt att vara rätt utrustad. Lager-på-lager-principen är en bra rekommendation och vid blåst så bör även en så kallad väpnarluva användas. Det är också vikigt att kläder, sockar och skor är torra för att bevara värmen bättre, säger Katri Flodin, Trafikverkets specialist vad gäller arbetsmiljö, kvalitet och säkerhet och fortsätter:
– Det är även viktigt att ta pauser i arbetet för att värma sig och det är arbetsledarens ansvar likväl som den egna individens ansvar, säger Katri.
Kylan påverkar inte enbart fysiskt utan den gör även att schaktarbeten för till exempel ledningar tar längre tid eftersom det är tjäle i marken. Schaktarbetena tar även längre tid att utföra när marken är frusen.
I arbetet ute på fjärden är det viktigt att förhindra att isen lägger sig kring spontlådorna där brostöden ska byggas upp. I dagarna läggs därför en luftslang ned i fjärden. Slangen har små hål och via kompressorer blåses luft ut genom hålen vilket gör att vattnet cirkulerar och förhindrar frysning.
Snöskottning och grusning på schemat
Det är inte bara kylan som påverkar bygget. Om det kommer en större mängd snö måste den röjas undan för att arbetena ska kunna utföras. Snön gör även att det blir halt på byggvägarna och då får entreprenören grusa och salta. En stor del av arbetsolyckor på byggen beror på halka.
– På byggställningar kan det ofta bli halt så därför utrustas alla trappsteg med halkskyddstejp, förklarar Katri Flodin.
Snön är svårare att förebygga, då gäller enbart skottning och vid mindre arbeten till exempel brobyggen, kan arbetsytan täckas över. Mycket tid går åt till att skotta bort snö innan arbetet kan fortsätta.
Längs nya E4 ska totalt 33 broar byggas och vid för sträng kyla kan inte broarna gjutas. Mindre gjutningar kan förekomma, men då måste formen värmas och isoleras så att den håller fem plusgrader.
Inga förseningar
Trots att kylan påverkar framdriften i bygget så leder det inte till några förseningar. Det blir vinter varje år och entreprenörerna har räknat med den i sin planering och har stor erfarenhet av att hantera den. När ett arbetsmoment inte går att utföra på grund av kylan så återstår tusen andra. Ställningar och gjutformar ska byggas, schaktarbeten, sprängning, kross av berg och mycket mer.
I Sundsvall har vi idag drygt 400 tappra arbetare som ute och bygger nya E4 under vinterns ibland hårda klimat med både snö och kyla. Men både vi och byggarna har en härlig tid att se fram emot med sol, värme och många spännande arbetsmoment i E4-bygget under 2013.