−Detta är ju i grund och botten ett järnvägsprojekt som handlar om Västkustbanans dubbelspårsutbyggnad, så det är klart att det var en viktig milstolpe säger Per Rydberg, projektchef Projekt Hallandsås.
Med ett händelserikt 2012 ser projektet nu fram emot ett år som förväntas bli historiskt. Om allt går som planerat så blir det mot slutet av året ett genombrott i det västra tunnelröret, vilket innebär att de båda tunnlarna genom Hallandsåsen äntligen kommer att stå färdiga.
− Det blir stort. Det blir fantastiskt när alla som har kämpat med blod, svett och tårar, får dela denna upplevelse tillsammans . Det är många som kommer att känna en stor stolthet över att visa att det som många trodde var nästintill omöjligt, ändå gick till slut.
Den svåraste sträckan återstår
Per Rydberg vill samtidigt lyfta fram att Projekt Hallandsås är ett komplicerat projekt. De 1,5 kilometer som återstår till genombrottet i den västra tunneln utgör också den svåraste sträckan. Inte minst väntar den vatten- och sprickrika Möllebackzonen med vittrat berg och högt vattentryck. För att tunnelborrmaskinen Åsa ska kunna ta sig igenom zonen fryser projektet ner en sträcka på 230 meter.
− Det är en fryslängd som sticker ut även ur ett internationellt perspektiv. Men vi har goda erfarenheter från när vi frös ner i det östra röret. Så vi är fulla med tillförsikt att kunna ta oss igenom sträckan utan problem och avsluta borrningen framgångsrikt.
Med järnvägsarbetet kommer ett tekniskt och mentalt skifte
När Åsa har monterats ner tar järnvägsinstallationerna vid. Från att ha mött en geologisk utmaning kommer projektet då att stå inför en logistisk, med allt material som ska in i tunnlarna. Det handlar bland annat om 100 000 m³ underballast, 3,4 mil kabelränna och handräcke, 3 800 nödljusarmaturer och 2,5 mil högspänningskabel. Mer än 100 personer kommer att arbeta inne i tunnlarna.
Samtidigt som 2013 blir intensivt med alla arbeten som kommer att ske, blir året samtidigt ett omställningsår.
− Förutom nya utmaningar så kommer flera medarbetare att lämna oss och ersättas av järnvägsbyggare. Så förutom ett teknikskifte så kommer vi att uppleva ett mentalt skifte, där vi ska börja ladda inför trafikstarten 2015.
Jämfört med dagens enkelspår möjliggör dubbelspåret genom Hallandsåsen en kapacitetsökning från 4 till 24 tåg i timmen, och att tågen kan köra med fördubblad godsvikt samt färdas i 200 km/h i stället för dagens 80.
Foto: Staffan Andersson