Att flytvästen inte löste ut gjorde att ett problem med flytvästarna "kom upp till ytan". Efter ett flertal tester görs de nu extra säkra. Alla personer som arbetar ute på fjärden måste bära flytväst eller flytdräkt. För vissa arbetsmoment, som exempelvis svetsning, gör krav på smidighet att flytväst blir det bästa alternativet. Flytvästarna fungerar så att om man råkar falla i vattnet punkteras en gaspatron som fyller upp flytvästen på ett par sekunder.
Noggranna tester
– Efter tillbudet* samlade vi in alla flytvästar på bygget och testade dem noggrant. Vi upptäckte tillsammans med återförsäljaren att gaspatronen i den flytväst som inte löste ut hade gängats ur, och på så vis inte kunde punkteras av utlösaren, berättar John Löfgren, arbetsmiljö- och säkerhetsansvarig hos broentreprenören JVS.
Säkrare flytvästar med ny säkring
Parterna tog genast tag i problemet. Återförsäljaren kontaktade alla företag som flytvästen sålts till och gjorde dem uppmärksamma på det inträffade. Tillverkaren av flytvästen meddelades omgående. Det visade sig då att det fanns en kompletterande säkring som kunde eftermonteras. Idag förses gaspatronerna till alla flytvästar i projektet med denna säkring för att de inte ska kunna gängas ur under användning.
– För säkerhets skull testade vi flytvästarna igen i mitten av februari på Himlabadet tillsammans med vår återförsäljare Grolls och vår underentreprenör Skanska Elektro. De fungerade felfritt! Dessutom har vi börjat använda ett speciellt "flyt-underställ" för att förstärka skyddet för personalen ute på fjärden ytterligare. Olyckan öppnade allas ögon, och vi har utökat informationen om hur viktigt det är att västarna kontrolleras varje gång innan de ska användas, säger John Löfgren.
- JVS agerande efter olyckan visar att man tar säkerhet på största allvar, vilket är betryggande eftersom byggbranschen är hårt drabbad av olyckor. Att JVS tillsammans med Grolls och Skanska Elektro väljer att driva en vidare utredning av olika alternativ för flythjälp samt genomföra ett test "bara för att få känna på" är berömvärt. Fler borde prova på hur det känns att hamna i vatten i full arbetsklädsel och hur flythjälpmedlet faktiskt fungerar i en sådan situation. Man kan aldrig vara för förberedd, säger Katri Flodin, säkerhetsspecialist på Trafikverket E4 Sundsvall.
* Händelsen är fortfarande under utredning av både polisen och Arbetsmiljöverket.
John Löfgren, arbetsmiljö- och säkerhetsansvarig hos broentreprenören JVS med flytvästen som nu är försedd med den kompletterade säkringen fastmonterad på flytvästen.