Image may be NSFW.
Clik here to view.
Det är en stor dag för Citybanan. En riktig milstolpe. Den första delen av pendeltågstunneln ska sänkas ner i Riddarfjärden och intresset är stort trots den tidiga timmen.
Klockan är runt halv sju på morgonen när de första besökarna är på plats. Det blåser ordentligt men informationstälten som vi har satt upp på kajen vid Riddarholmen verkar stå stadigt. I det ena tältet dukar vi upp informationsmaterial, kaffe, kakor och festisar. I det andra rullar redan vår film om hur sänkningen av Citybanans tunnel i Riddarfjärden går till. Stämningen är förväntansfull. Förberedelserna för att sänka ner Citybanans tunnel i Riddarfjärden har pågått i flera år.
Berget under Riddarfjärden ligger för djupt
Citybanan går mestadels i berg, men mellan Riddarholmen och Söder Mälarstrand ligger berget för djupt under vattnet för att Citybanan ska kunna gå i en bergtunnel. Lösningen är en 300 meter lång betongtunnel, uppdelad på tre delar, som sänks ner i Riddarfjärden och ansluts till berget på vardera sidan.
Denna tidiga Valborgsmorgon är det dags att sänka den första tunneldelen, som ska anslutas till bergtunneln under Södermalm. Dagen innan har den 20 000 ton tunga tunneldelen dragits ut till en bra position i vattnet utanför Söder Mälarstrand, med hjälp av vajrar och vinschar som är förankrade i olika fästpunkter. Nu justeras läget ytterligare och snart börjar vatten pumpas in i de tillfälliga tankar som vi byggt inuti tunneln. Tunneldelen är cirka 100 meter lång, 20 meter bred och 10 meter hög, men i utgångsläget är det bara 30 centimeter av tunneln som sticker upp ovanför ytan. För varje liter vatten som vi pumpar in sjunker den litegrann. Totalt får det plats 1408 kubikmeter vatten.
Sänkningen leds av holländska experter tillsammans med den tyskdanska entreprenören JVS (Joint Venture Söderströmstunneln). Med hjälp av bland annat mätdata från GPS-sensorer och siffror på belastning, lutning, vikter och vattenmängder övervakas och styrs sänkningen från ett kontrollrum. På land och i vattnet väntar dykare redo att göra en insats.
Titta i kikaren för att inte missa något
Längs med Centralbrons staket har vi satt fast ett tiotal kikare. Under hela morgonen och förmiddagen står här bortåt 1000 personer och tittar på när tunneln sakta sänks. Många har även samlats på det vackra promenadstråket Montelius väg uppe på Mariaberget.
Ett 10 meter högt rostbrunt torn sticker upp längst norrut på tunneldelen. Det är ett nedstigningstorn som kan användas för att klättra ner i tunneln. En vit markering syns tvärs över tornet – när den är nere vid vattenytan har tunneldelen sjunkit så mycket som den ska. I den södra delen närmast land finns en motsvarande rödvit markering.
Sänkningen är en långsam process med små marginaler. Men efter cirka fyra timmar börjar vattnet slå över taket på tunneldelen. Klockan 11.00 kan man se en spegelblank yta över den sänkta tunnelns tak.
Tunneldelen ligger inte vågrätt i vattnet, utan sluttar lite. Hela tunneln under vattnet kommer nämligen att luta eftersom Citybanan ligger hela 40 meter under marknivå vid T-Centralen, men kommer upp i markhöjd vid station Stockholms södra.
Två dagar senare öppnar vi dörren
Framåt kvällen börjar tunneldelen dras in mot anslutningen som vi gjutit i betong, där bergtunneln mynnar ut vid Söder Mälarstrand. I den ände av tunneldelen som ska anslutas mot berget finns en kraftig gummifog. Med högt tryck pressas gummifogen mot en stålram som finns i betonganslutningen. På så sätt bildas en tillfällig tät packning som gör att vi kan pumpa ur kammaren närmast anslutningen och sedan armera och gjuta de slutgiltiga fogarna.
Dagen efter sänkningen, den första maj, är det helgdag för de allra flesta men i Riddarfjärden fortsätter arbetet. Ett nattskift har jobbat med att ytterligare finjustera den sänkta tunneldelen så att den ligger helt rätt mot anslutningen. Sedan pumpas vattnet närmast anslutningen ut. På morgonen den 2 maj kan vi öppna den dörr som finns på tunneldelens gavel och gå in i tunneldelen från berget! Tunneldelen ser torr och fin ut inifrån och när vi påbörjar mätningarna inuti tunneln kan vi konstatera att tunneldelen ligger där den ska i sidled. I höjdled behöver den justeras några centimeter, vilket görs med hjälp av domkrafter på stödet där tunneln vilar.
För den norra änden av tunneldelen, mot Riddarholmen, är marginalen 25 millimeter i sidled. Det är inte mycket för ett ekipage på nästan 20 000 kubikmeter och lika många ton. Men när vi mäter tunneldelens läge kan vi konstatera att våra duktiga entreprenörer lyckades placera tunneldelen inom de små marginaler som krävs.
Nu gör vi oss redo för att sänka två tunneldelar till
Citybanans projektchef Kjell-Åke Averstad är mycket nöjd med arbetet:
- Citybanan är full av tekniska utmaningar och sänktunneln i Riddarfjärden är en av de största. Därför känns det jättebra att vi efter många års förberedelser har sänkt det första tunneldelen på plats utan problem. Nu gör vi oss redo att sänka två tunneldelar till och därmed få en helt sammanhängande tunnel från Tomteboda till Stockholms södra.
Den första tunneldelen vilar nu tryggt på bottenstöd bestående av gjutna betongplattor ovanpå stålpålar, nedborrade i berget. Under sommaren 2013 sänker vi den andra och tredje tunneldelen, och till hösten fogas de samman till en hel och tät tunnel. När Citybanan är färdig 2017 kan du ta pendeltåget på Riddarfjärdens botten.
Fotograf: Mikael Ullén