– Här i Södertälje ser vi vikten av fungerande infrastruktur som ett verktyg för både tillväxt och livskvalitet, sa infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, som tillsammans med Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje klippte bandet.
Sträckan mellan Södertälje centrum och Södertälje hamn var innan ombyggnaden enkelspårig, och dessutom ett av Sveriges mest trafikerade enkelspår, med upp till 12 tåg i timmen. Detta i kombination med att järnvägen i Södertälje var gammal och sliten gjorde att anläggningen var mycket störningskänslig.
Störningar i tågtrafiken har en tendens att sprida sig vidare i järnvägsnätet. Om det uppstår en störning på ett enkelspår finns det av förklarliga skäl inga möjligheter för andra tåg att komma förbi, och flera andra tåg på linjen påverkas. Utbyggnaden av järnvägen i Södertäljeär därför inte bara till nytta för resenärer till och från Södertälje, utan även för resenärer som reser på andra sträckor järnvägsnätet.
– Den spårbundna trafiken är kollektivtrafikens blodomlopp. Dubbelspåret minskar risken för förseningar i hela länets kollektivtrafik. Det är vi som åker kollektivt som får Stockholm att fungera, sa Christer G Wennerholm, trafiklandstingsråd i Stockholms läns landsting.
Invigningen lockade ett hundratal personer, som fick lyssna på tal av infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd, Trafikverkets regionchef Helena Sundberg, Södertäljes kommunstyrelseordförande Boel Godner och Stockholms läns landstings trafiklandstingsråd Christer G Wennerholm.
Byggprojektet började 2010 och under 18 månader var all tågtrafik till Södertälje Centrum avstängd och ersatt med bussar.
– Jag vill avsluta med att tacka alla Södertäljebor för ett mycket stort tålamod, sa Helena Sundberg, regionchef för Trafikverket i Stockholm.