Ricky har varit aktiv sedan 1999 då han började som dykare. MBT Dyk har han varit delägare i ca 6 år.
– Vi är som vilket annat byggföretag som helst fast vi jobbar under vatten, beskriver Ricky arbetet som anläggningsdykare.
Erfarenhet från bygg- och anläggningsbranschen
De som arbetar som på MBT Dyk kommer från bygg- och anläggningsbranschen och har sedan tagit ett dykarcertfikat, för att bli så kallad anläggningsdykare. Många har sedan tidigare ett intresse för sportdykning. Som anläggningsdykare måste man vara kunnig och bland annat kunna bemästra gjutning, formsättning, armering och svetsning.
–Våra arbeten är runt om hela landet med framförallt från Gävle och norrut. Vi gör många arbeten åt kraftbolagen då vi bland annat gör besiktningar och tätar dammluckor men vi gör även kabeldragningar, utför muddring, grävningar och fyllningar under vattnet, berättar Ricky.
Under vår pratstund för Ricky en konversation med Daniel Vesterlund, en av dykarna som är nere och kapar bort sponten till ett av brostöden på den södra sidan fjärden. Sponten kapas jämns med bottenplattan på ca 2-3 meters djup beroende på var i fjärden de befinner sig.
–Har du kapat sponten fram till spontlåset? frågar han Daniel.
–Ja, jag är nästan klar, får Ricky till svar från Daniel.
När Daniel är klar med sitt arbete fästs de spontplanken med vajrar till en kran som står på arbetspontonen. Kranföraren Patrik Burman lyfter långstamt och försiktigt upp de isärkapade spontplanken. De på bilden väger ca 12 ton. De läggs ned på arbetspontonen och ska senare fraktas bort från bygget.
Vintern – en utmaning
Arbetslaget bestås av fyra personer, där två personer arbetar på land och två turas om och dyker. Daniel kommer upp på arbetspontonen och får hjälp att ta av sig dykardräkten. Under dräkten har han ett tjockt underställ och långa ullsockor för att hålla värmen.
Daniel Vesterlund får hjälp att ta av sig dykardräkten av Mikael Lerberg.
– Man ligger ju stilla i samma position när man kapar sponten så kylan tar på en. På vintern är det extra besvärligt med kylan. Då får man ta kortare dykpass istället och klä sig i flera lager underifrån, berättar Daniel som tidigare jobbade som grävmaskinist men har nu jobbat som anläggningsdykare i ca 1 år.
Några större risker tycker inte Ricky att det är med arbetet utan det gäller att ta det försiktigt och de är ett väl sammansvetsat team på arbetspontonen.
Från vänster: Patrik Burman, Daniel Vesterlund, Ricky Thor och Mikael Lerberg.
–Jag tycker det är otroligt intressant att få vara med om ett sådant här stort bygge som är det största pågående brobygget i Europa. Det är häftigt at kunna säga att det här har jag varit med och "byggt", skrattar Ricky.
Nu i mitten av juli är fyra av åtta brostöd i vattnet färdiga. Fyra återstår och arbetet med kapning av spont fortsätter därmed hela sommaren.