De första 180 studenterna anländer till Citybanans tunnel och tar på sig reflexväst och hjälm, förser sig sedan med kaffe och färska kanelbullar. De ska vandra längs en 270 meter lång och backig tillfartstunnel som leder fram till Citybanans utsprängda pendeltågstunnel. Där kan de plötsligt vädra frisk luft eftersom denna del av tunneln är mynningen ut mot Mariagårdstäppan.
Inne i tunnelmynningen står en enorm formvagn som gjuter ett 30 meter långt förstärkande betongvalv alldeles under det stora hyreshuset på Högbergsgatan ovanför. I över ett år har det sprängts och gjutits under byggnaden och i somras skedde "genomslaget" när tunneln nådde ut i friska luften.
Två studenter tittar utanför tunnelmynningen, där fortsättningen av Citybanan gjuts círka 15 meter under mark fram till station Stockholms södra.
Smakprov på vad som väntar
En av studenterna står under betongvalvet och blickar nyfiket upp mot formvagnen. Han tycker det är fantastiskt att vara med och se något som är så högaktuellt och under fullt arbete.
− Det är inspirerande, en häftig upplevelse och ett smakprov på vad som väntar efter studierna. I framtiden vill jag jobba med olika typer av byggprojekt. Jag vill stolt kunna visa upp något konkret och säga ”det här har jag varit med om att skapa”, säger tjugoåriga Rikard Anderson på Samhällsbyggnadsprogrammet.
”En kick för framtidens projektledare och projekteringsledare”
− De här studenterna är framtidens projektledare och projekteringsledare, vi vill att de ska vara intresserade av infrastruktur och det som Trafikverket gör. Vi måste visa upp vad branschen har att erbjuda ute på högskolorna. Ge dem en liten kick att satsa på studierna, säger Citybanans projektchef Kjell-Åke Averstad.