I Akalla och Häggvik flyttar Vattenfall och Svenska Kraftnät kraftledningar för att göra plats för den nya leden. Ombyggnaden utförs på uppdrag av Trafikverket. I höst tar de förberedande arbetena mer fart.
De arbeten som görs är sådana som Trafikverket har tillstånd att göra innan arbetsplanen vunnit laga kraft och miljödomarna är i hamn.
I Kungens kurva undersöks bland annat jorddjup och jordlagrens egenskaper där en kommande betongtunnel ska byggas som sedan ska ansluta till en bergtunnel. Vid Sätra varv pågår ombyggnader vid båtklubben som förberedelse för den tillfälliga hamn som ska anläggas där.
I Hjulsta har grundvattenrör installerats. Här görs provpumpningar för att undersöka hur olika grundvattenmagasin reagerar på framtida påverkan. Likaså görs markundersökningar.
I höst börjar två broar på befintlig E4 vid Häggvik att byggas om. Broarna breddas för att anpassas till Förbifart Stockholm.
Mätningar har också gjorts under våren och sommaren i Vinsta/Johannelund, Hjulsta, Skärholmen och i områden kring Norra och Södra Lovö för att kartlägga byggprojektets eventuella påverkan på omgivningen från exempelvis markvibrationer.
Byggarbetsplatser förbereds
I höst och vinter förbereds kommande byggarbetsplatser genom att bland annat dra fram vatten och el. På Lovö anläggs nya ridstigar och markundersökningar görs på Lambaruddsvägen just nu. Vägen kommer senare att förstärkas. I höst kommer också nya vatten- och avloppsledningar att dras längs med Ekerövägen.
Kring vår/sommar 2014 påbörjas arbeten såsom förstärkningsarbeten, etablering av arbetsplatser, bullerskyddsåtgärder, att bygga transportband mm. Kring årsskiftet 2014/2015 beräknas arbetstunnlar börja byggas och tillfälliga hamnanläggningar tillverkas. De större entreprenaderna beräknas starta våren 2015.
Tillståndsprocessen fortgår
Projekt Förbifart Stockholm fick regeringens tillåtlighet år 2009. I november 2012 lämnades arbetsplanen in till Trafikverkets enhet för Planprövning. Arbetsplanen ger Trafikverket rätt att ta marken inom vägområdet i anspråk. Den väntas ha vunnit laga kraft kring senvåren 2014. Därefter kan Mark- och Miljödomstolen behandla projektets miljödomsansökningar. Miljödomarna beräknas ha vunnit verkställighet i slutet av 2014.
Projektet Förbifart Stockholm pågår sedan 2006. Projekteringen pågår för närvarande intensivt. I dagsläget sysselsätter projektet cirka 600-700 personer och de dagliga investeringarna uppgår till omkring 4 miljoner kronor.
Förbifart Stockholm syftar till att
- knyta samman norra och södra Stockholm
- minska sårbarheten i trafiksystemet och
- förenkla i vardagen för människor som bor och verkar i denna växande region