- Fiskflytten är en unik skyddsåtgärd och det är väldigt glädjande att fiskarna fortfarande mår bra. När det finns tillräckligt med mat och vatten i Lyabäcken flyttar vi tillbaka fiskarna, säger StenInge Arnesson, miljöchef på projekt Hallandsås.
Unika skyddsåtgärder del i omfattande naturarbete
Det var i början av sommaren som tunnelbyggets avsänkning av grundvattnet, tillsammans med värme och torka, medförde att vattnet i Lyabäcken minskade kraftigt.
- Vi hade förutsett risken för att Lyabäcken skulle påverkas av tunnelborrningen och var väl förberedda för att göra nödvändiga skyddsåtgärder, berättar StenInge.
970 stationära öringar flyttades
De skyddsåtgärder som Banverket gjorde var dels att leda vatten till bäckens nedre delar via en flera kilometer lång ledning från mellanpåslaget och dels att flytta 970 stationära bäcköringar till Vänneåns fiskodling i Knäred.
- Båda de här åtgärderna är unika och delar av vårt arbete för att minimera tunnelbyggets påverkan på naturen, fortsätter StenInge.
Fiskarna trivs i vattnet från Vänneån
Bäcköringarna har nu bott på fiskodlingen i ett drygt halvår. De har anpassat sig väl till vistelsen i bassänger med vatten från Vänneån.
- De blir väl omhändertagna på fiskodlingen och verkar trivas bra eftersom överlevnaden är god, säger StenInge.
Kräver vatten, småkryp och larver
Bäcköringarna kommer att vara kvar på fiskodlingen till dess att levnadsförhållandena i Lyabäcken åter är gynnsamma. För det krävs normal vattenföring och tillräckligt med föda.
- Grundvattnet återhämtar sig bakom tunnelborrmaskinen och vi hoppas att vattenföringen i Lyabäcken återgår till det normala under senvintern eller våren. Därefter får vi se hur lång tid det tar innan det finns tillräckligt med de småkryp och larver som fiskarna lever av säger StenInge.
Yngel kläcks i Lyabäcken
Under hösten har några av Lyabäckens öringar kramats på rom och mjölke. Den befruktade rommen finns nu i väl förvar på fiskodlingen och kommer att sättas ut i Lyabäcken vid lämplig tidpunkt. Någon gång under våren kläcks Lyabäckens nya öringar i sin naturliga levnadsmiljö.