Quantcast
Channel: Trafikverket - projektnyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2238

Citybanans fastighetschef om skadeanmälningar och skador

$
0
0

Fastighetschef Anders JohanssonAnders Johansson, fastighetschef på Citybanan, förklarar hur Trafikverket hanterar skador och skadeanmälningar.

Vad är det för sorts skador som har anmälts?

- I de flesta fall är det mindre sprickor eller andra skador på byggnader. Det är också många anmälningar om hyllor, tavlor eller annat lösöre som fallit ner på grund av vibrationerna från våra sprängningar.

Ersätter Citybanan skadorna?

- Ja, om utredningen visar att vi har orsakat skadan så ersätter vi den. Men har vi inte orsakat skadan så utgår ingen ersättning.

Hur kan du veta säkert att det inte är Citybanan som orsakat en skada?

- Genom besiktningar på plats och mätning av vibrationsvärden. Vi jobbar med en mycket erfaren besiktningsorganisation. De besiktigar alla hus inom 150 meters avstånd från tunnelbygget före och efter våra arbeten - och vid behov även under arbetets gång. Vi har också placerat ut totalt hundratals vibrationsmätare längs Citybanans sträckning som ger värden för varje sprängning. På så vis får vi ett objektivt underlag så att vi kan fatta riktiga beslut om ersättning när någon anmält en skada.

Är det många som anmäler skador som inte får ersättning?

- Det är många fler som anmäler skada, än det finns skador som orsakats av Citybanan.

Hur kommer det sig?

- Erfarenhet från tunnelbyggen och liknande byggen där sprängarbeten ingår visar att det är mycket svårt att själv bedöma om man fått en skada på huset eller lägenheten till följd av bygget. Om man tror att man har drabbats av en skada på grund av Citybanan tar man kontakt med oss på 08-762 40 40 och gör en anmälan. Är man osäker så är det alltid bättre att ringa än att inte göra det. Vi har resurser för att ta om hand och utreda alla frågor.

Måste man anmäla en skada för att få ersättning?

- Eftersom vi har förbesiktigat i princip alla fastigheter inom vårt påverkansområde så vet vi vilket skick byggnaderna hade innan vi började med sprängningarna. När vi inte längre påverkar ett område efterbesiktigar vi och om det framkommer att vi orsakat skada så utgår ersättning i överenskommelse med fastighetsägaren. Protokoll från efterbesiktningen skickas alltid ut till berörd fastighetsägare.

Är det inte bättre och enklare att bara ersätta alla som anmäler skada?

- Vi litar på människor och tar alla anmälningar på allvar. Samtidigt finns det en lagstiftning inom området som vi självklart följer. En viktig punkt är att det måste gå att påvisa ett orsakssamband mellan bygget och skadan. Det är därför vi gör en utredning.

Så det är utredningen som avgör om ersättning betalas ut eller inte?

- Ja. Och de allra flesta accepterar det besked de får – även om det innebär ett avslag. Resultaten från besiktningar på plats och mätningar är klargörande både för den som gjort en anmälan och för oss som har ett ansvar för alla konsekvenser under byggtiden.

Men det är många som får vänta ganska länge på besked?

- För att slippa dubbelarbete och osäkerhet gör vi i regel så att vi väntar med efterbesiktning på plats tills alla arbeten i det aktuella området är avslutade. Först när tunnelarbetet inte kan ha någon påverkan alls längre kan vi ta ställning till hela bilden. Men då vill vi också så snabbt som möjligt reglera de skador vi orsakat.

Är det inte en risk att vänta så länge?

- De akuta frågorna tar vi om hand så att det inte blir följdeffekter. Det är bland annat därför vi har en bemanning av erfarna besiktningsmän som kan göra en lägesbedömning direkt vid påringning.

Hur kan antalet anmälningar och ersättningar skilja sig åt så mycket?

- Vi får se hur statistiken ser ut när vi är klara med tunnelarbetet. Just nu är det många skadeärenden som väntar på efterbesiktning. Först om cirka två år har vi hela bilden. Men erfarenheter från liknande byggen visar att det brukar bli så att många upptäcker skador, som till exempel mindre sprickor i väggar eller tak, i samband med sprängningar. Oftast visar det sig sedan vid kontroller att sprickorna fanns där redan innan bygget satte igång.

Vad beror det på?

- Studier har visat att människor som vistas inomhus vid sprängningar kan uppleva oro för att hemmet eller föremål i hemmet går sönder. Vår besiktningsorganisation som jobbat länge inom området har samma erfarenheter. Det är inget ovanligt att reagera starkt på ljud och vibrationer från en sprängsalva som kommer rakt under huset där man vistas. En mänsklig reaktion är då ibland att man upplever att något gått sönder. I efterhand visar det sig dock oftast att hemmet med dess inventarier står intakt.

Vad ska man göra om man har frågor som rör bygget av Citybanan?

- Känner man en oro för hur bygget av Citybanan kan påverka vardag, hus och hem så kan ett samtal många gånger räcka till för att ge ett lugnande besked. Är det något man undrar över kan man alltid ringa oss på 08-762 40 40.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2238