Undersökningen har gjorts bland allmänheten i Göteborg med kranskommuner samt bland närboende och verksamheter inom det område där Västlänken ska byggas. Bland allmänheten är 43 procent positiva eller mycket positiva till Västlänken, 26 procent neutrala, 20 procent negativa och 11 procent har inte tagit ställning. Resultatet ligger i linje med den undersökning som genomfördes för två år sedan.
De som var positiva till Västlänken angav bland annat att det är bra med satsningar på infrastruktur och kollektivtrafik som förbättrar kommunikationerna. Att staden får möjlighet att utvecklas är ett annat skäl. De som uppgav sig vara negativa till projektet angav främst höga kostnader som skäl.
Inte varit i kontakt med projektet
På frågan om hur arbetet sköts har ungefär hälften av de tillfrågade svarat att de inte vet. Endast tre procent av de närboende, fem av företagen och två av allmänheten uppger att de har varit i kontakt med projektet.
– De här siffrorna behöver vi ta till oss. Vi har ett ansvar att hålla allmänheten informerad och i den här undersökningen kan vi tydligt se att vi behöver göra informationen om projektet mer lättillgänglig. Vi behöver också fundera över hur vi kan hitta mötesplatser där människor kan hitta oss, Kerstin Olsson Repo, kommunikationsansvarig Västlänken.
De flesta vill ha mer information
Av de tillfrågade efterfrågar majoriteten mer information om Västlänken, framför allt på en övergripande nivå och om uppdateringar som gäller utvecklingen av projektet. Många säger sig vilja ha information via mejl och media men brev till hemadressen ligger högst på önskelistan från de närboende.
Därför känns det bra att vi nu under våren har kommit igång med just riktade informationsutskick per brev till boende i närområdet. Men det är tydligt att vi behöver göra mer och vi ska nu analysera resultaten vidare för att se hur vi på bästa sätt kan möta de förväntningar som finns på projektet, säger Kerstin Olsson Repo.
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Markör på uppdrag av Trafikverket. Insamlingen har gjorts via telefonintervjuer under tiden 6-23 mars. I urvalet finns boende i Göteborgsområdet, närboende inom det influensområde där Västlänken ska byggas och verksamma inom närområdet. Totalt genomfördes 1102 intervjuer.
Kunskaps- och attitydundersökningar ger oss insikt i hur information har förmedlats och om Trafikverkets val av informationskanaler upplevs som de rätta samt ger oss en uppfattning om man har förtroende för hur projektet genomförs. Resultatet av undersökningen tar Trafikverket till sin hjälp för att på bästa sätt kommunicera med de som berörs av Västlänken.