Redan för ett år sedan startade diskussionerna mellan Trafikverket och Göteborgs stad om hur Västlänken ska kunna möjliggöras utan att intrången på träden längs linjen blir för stora. Ett område som i diskussionerna har pekats ut som särskilt viktigt att ta hänsyn till är området kring Haga kyrkoplan och Kungsparken, där det är lera och Västlänken måste byggas som ett öppet schakt.
- Vi vet att bygget av Västlänken kommer att påverka många träd utmed sträckningen, men framför allt i Haga. Här finns två parker och många äldre träd som utgör ett riksintresse och har stor betydelse för området. Därför är det så viktigt att vi redan nu diskuterar hur vi kan bevara träden och på vilket sätt, säger Karin Malmquist, projekteringsledare för station Haga.
Trädinventeringar
För att skapa en överblick av träden och deras hälsa, ålder och vilka arter som finns i området har både staden och Trafikverket gjort ett flertal trädinventeringar. Bedömningarna kommer sedan ligga till grund för de beslut som tas kring träden så att inga värden ska gå förlorade i onödan.
I dagsläget beräknas Västlänken påverka ungefär 100 träd i Haga, något som väckt reaktioner från flera håll.
- Flera är kritiska till byggandet av Västlänken och station Haga av den anledningen att det kommer att påverka träden. Vi förstår oron och förstår framför allt att Hagas kulturvärden till stor del sitter mycket i parkerna och i de stora träden. Som det ser ut nu så kommer projektet att påverka ungefär 100 träd men därmed inte sagt att vi kommer att ta ner alla utan vi är angelägna om att rädda så många som möjligt, säger Mira Andersson Ovuka, miljöspecialist för Västlänken.
Kan flyttas
Vilka träd som slutligen ska bevaras och vilka som av olika anledningar måste tas bort är beslut som Trafikverket och staden tar gemensamt. En del träd kommer att kunna bevaras på plats medan de träd som hamnar i ett schakt kommer i den mån det går, att flyttas.
Vid en flytt finns två alternativ. Det ena är att flytta träden till en temporär plats för att sedan flytta tillbaka dem igen när bygget är klart. Den andra möjligheten är att flytta trädet till en ny permanent plats i närområdet, vilket kanske är mest naturligt att göra med de äldre träden, säger Karin Malmquist.
- I de fall där flytt är möjligt är det viktigt att ta hänsyn till att trädet ofta behöver förberedas under flera växtsäsonger för att det inte ska påverkas alltför mycket liksom eftervård. Därför kan det vara bättre att flytta äldre träd till en permanent plats för att det ska få en större chans att återetablera sig, säger hon.
Att flytta träd hör inte till vanligheterna i Sverige. Trafikverket har därför besökt både Tyskland och Holland för att lära sig mer om processen.
- Vi har träffat företag som har stor vana att flytta träd och de har visat oss vilka möjligheter som finns. Vi har knutit oerhört värdefulla kontakter som kommer att vara till stor nytta för oss vid det fortsatta arbetet med Västlänken, säger Mira Andersson Ovuka.