Projektet omfattar en ny järnväg genom centrala Göteborg, till största delen i tunnel.
Trafikverket genomför alla sina uppdrag i projektform. Projekt är ett uppdrag som – per definition – är avgränsat i tid, kostnad och innehåll. I den livliga debatt som nu föregår i media florerar en mängd mer eller mindre godtyckliga avgränsningar av projekt Västlänken, i syfte att förespegla att kostnaden kommer att bli väsentligt högre än beräknat. Man adderar till exempel kostnaden för andra projekt, bland annat ny järnväg mellan Göteborg och Borås.
Göteborg-Borås är en av landets största pendlingsstråk och den första etappen ny järnväg börjar byggas under de närmaste tio åren. Det är ett eget projekt, med sina egna ramar, och inte en del av Västlänken. Västlänken är dock en förutsättning för att få plats i Göteborg för fler tåg till och från Borås.
Vi bygger dessutom ut kapaciteten på Västra stambanan och i slutet av 2012 öppnades dubbelspåret mellan Trollhättan och Göteborg. Det är ytterligare exempel på att allt fler tåg går till och från Göteborg. Ur det perspektivet är det inte svårt att förstå att vi behöver öka kapaciteten inne i Göteborg. Västlänken gör det möjligt att ta emot fler människor som vill använda tåget till och från Göteborg och gör det dessutom möjligt att stiga av eller på tåget på andra platser i centrala staden än på nuvarande Centralstationen.
Västlänken och samhällsnyttan
Det finns också kritiker till projektet som hävdar helt andra lösningar. Det finns framförallt förslag som har rent järnvägstekniska utgångspunkter. Västlänken är långt mer än ett järnvägsprojekt. Det är ett projekt som ingår i ett paket av åtgärder, som kombinerar stadsbyggnad, regionutveckling och utveckling av tillgängligheten i Göteborg och Västsverige samt ökar kapaciteten för godstransporter. Vi har tillsammans med bland andra Göteborgs stad valt ett alternativ där det handlar om att utveckla ett växande Göteborg. Genom att lägga det nya dubbelspåret i en tunnel kan stadens mark nyttjas till bland annat bostäder och arbetsplatser.
I den mer än decennielånga planeringsprocessen har man gått igenom en rad tänkbara lösningar och vägt dem mot mål hos både staden, regionerna och staten. Parterna har bestämt sig för att ge och ta för att till slut välja en lösning som totalt sett erbjuder största möjliga nytta. Det är bakgrunden till regeringens uppdrag till oss på Trafikverket att bygga Västlänken. Den nya anläggningen kommer att bidra till
- att möjligheterna ökar i Västsverige att pendla mellan hem, arbete och studier. Fler orter på pendlingsavstånd betyder fler jobb och utbildningar att välja på,
- att järnvägsnätet som helhet får möjlighet att växa, ökad tågtrafik till och från Borås, Landvetter flygplats, Trollhättan, Göteborgs hamn och resten av Sverige kommer att få plats. Idag medger järnvägssystemet i Göteborg inte mer trafik,
- att man åstadkommer detta utan att Göteborg fråntas ytor där bostäder, grönområden, handel och arbetsplatser gör större nytta än järnvägsspår.
"Lönsamhet" säger inte allt
Sverige har kommit långt när det gäller att göra samhällsekonomiska beräkningar inför stora projekt på väg- och järnvägsområdet. De samhällsekonomiska bedömningar som Trafikverket gör är en del av underlaget till regeringen och utförs enligt en och samma metod i hela landet. De är ett stöd för politikerna när de ska jämföra nyttan med olika projekt runtom i riket. Men beräkningarna kan inte rymma alla aspekter och framför allt är de inga företagsekonomiska lönsamhetskalkyler. De räcker således inte för att avgöra vad som totalt sett kan ge de största nyttorna för samhället. Det krävs också bedömningar av annan art. Det är en rad sociala, ekonomiska, tekniska och politiska aspekter som ska beaktas när politiker i regeringen och regionerna fattar beslut om satsningar på trafik- och transportområdet. Till slut handlar det om att bedöma vilken lösning som bäst tillgodoser de visioner och mål som kommunerna, regionerna och staten företräder.
Västlänken svarar mot behov på både nationell, regional och lokal nivå. Anläggningen beräknas till 20 miljarder kronor i 2009 års prisnivå, med byggstart omkring 2018 och trafikstart 2026. Projektet har kommit långt i arbetet med att projektera, det vill säga göra ritningar, beräkningar och identifiera frågor som kräver svar innan själva produktionen kan komma igång. Idag tyder allt på att projektet håller sig inom givna ramar, det vill säga att det blir klart i tid och inom beräknad kostnad. Påståenden om något annat saknar grund.
Håkan Wennerström
Regional direktör, Trafikverket
Fakta Västlänken
Västlänken är en del av Västsvenska paketet, som bidrar till attraktivare kollektivtrafik, tillförlitligare transporter för näringslivet, bättre miljö och utökade pendlingsmöjligheter för alla som vill bo, arbeta eller studera på olika platser i Västsverige.
Västsvenska paketet är ett samarbete mellan Göteborgsregionens Kommunalförbund, Göteborgs Stad, Region Halland, Trafikverket och Västra Götalandsregionen.