Vad gör en arbetsmiljöingenjör i projekt Hallandsås?
– Jag är Trafikverkets/byggherrens stöd i arbetsmiljöfrågor och ser till att projektet följer lagstiftningen på området. Jag organiserar också utbildningar, deltar i skyddsronder i tunnel och verkstad och gör ibland utredningar, t ex om ett allvarligt tillbud har inträffat.
Varför arbetar du i projekt Hallandsås?
– Jag har jobbat inom arbetsmiljöområdet under många år. För tre år sedan tog jag anställning som konsult i Faveo och då fick jag två intressanta uppdrag. Det ena var hos Citytunneln i Malmö och det andra i projekt Hallandsås. Här har jag alltid haft ett halvtidsuppdrag. Uppdraget hos Citytunneln har minskat efter hand och nu delar jag min tid mellan projekt Hallandsås och Bana Väg i Väst i Göteborg.
Vad är den största utmaningen i ditt jobb?
– Det är att förhindra allvarliga arbetsskador. Vi jobbar proaktivt och åtgärdar de risker vi ser.
Beskriv ett favoritögonblick i projektet
– Att få igenom viktiga saker i projektet är ögonblick jag minns, t ex att vi öppnade upp mellanpåslaget på åsen. Den har visat sig viktig för den dagliga verksamheten i projektet. En annan viktig sak är att nu har vi en hjärtstartare tillgänglig på arbetsplatsen.
Vad tycker du är det bästa med tunneln genom Hallandsås?
– Att vi bygger bort flaskhalsen på åsen, vilket också är bra för miljön. Jag gillar tåg och reser varje vecka till Göteborg med just tåg. Det kommer att spara tid för mig med en tunnel genom åsen.
Det är en hel del människor som jobbar i projektet. Hur känns det att vara en del av tunnelbygget?
– Det känns positivt och det är kul med byggprojekt som förbättrar samhället. Att det dessutom handlar om kommunikation gör det hela ännu bättre. Det ger tillfredsställelse att se förändring till det bättre.
Vad säger folk när du berättar att du jobbar i projektet?
– Nu är det inte så många längre som t ex säger ”Håller de fortfarande på med det? Är det inte nedlagt?”. Det känns bra, tycker jag.