Nästa vår drar Projekt Citybanans arbeten under Riddarholmen igång. Inför det vill vi få referensvärden som visar hur mycket gjutjärnsspiran på Riddarholmskyrkan vibrerar i normalfallet. Dessa värden kan vi sedan jämföra med de som uppstår under våra sprängningsarbeten.
En utmaning
Vibrationsmätaren sätts på plats samma dag som den första snön börjar falla över Stockholm. Mätaren sätts fast 16 meter upp på spiran, på 65 meters höjd från marken. Ett annorlunda uppdrag för de licensierade industriklättrarna, Patrik Wallgren och Stefan Viska.
– Vi jobbar ofta på gamla kulturbyggnader men det är ovanligt med ett jobb på en så här gammal kyrka, säger Patrik Wallgren.
Han och kollegan har på sig arbetskläder, stålhättekängor och hjälm. Det är Patrik Wallgren som klättrar och Stefan Viska som säkrar. I utrustningen finns bland annat 300 meter dynamiskt rep som kan fjädra sig som ett gummiband om olyckan skulle vara framme och Patrik faller.
Metallåda med magnet
Den första delen av bestigningen sker inomhus. Att bära all utrustning uppför trapporna i den kungliga begravningskyrkan tar omkring en halvtimme. Sedan tar sig klättrarna ut genom en lucka och Patrik Wallgren påbörjar klättringen uppför gjutjärnsspiran. Väl där sätter han fast vibrationsmätaren, som ser ut som en metallåda med en stor magnet i botten.
Stefan Viska (till vänster) och Patrik Wallgren med mätutrustningen.
Klättrarnas andra uppdrag är att fotografera spiran för att dokumentera dess nuvarande skick. Den dokumentationen kommer sedan att följas upp under tiden som våra arbeten pågår under Riddarholmen. Det här jobbet är en del av den dokumentation som vi gör av alla byggnader på Riddarholmen inför våra arbeten där.