Ådalsbanans nya järnvägssträckor är byggda för att klara hastigheter på 250 km i timmen. Och där järnvägen upprustats i befintligt läge kan tågen på vissa sträckor köra 140 kilometer i timmen.
Hastigheten på järnväg bestäms utifrån geometri (radie på kurvor) och kvalité och tekniska förutsättningar på banan, till exempel om det är skarvad eller helsvetsad räls.
Men säkerhet och miljö (buller och vibrationer) är också avgörande. Riktigt höga hastigheter förutsätter planfria korsningar, det vill säga att vägen går över eller under järnvägen. Viss typ av tätbebyggelse kräver också stängsel, till exempel där järnvägen går nära skolor.
För att öka säkerheten längs Ådalsbanan har 150 plankorsningar, där väg och järnväg korsar varandra i samma läge, byggts bort. Och där det är möjligt byggs naturliga hinder såsom höga bankar och djupa diken kring järnvägen.
Viktigt!
Precis som i trafiken i övrigt måste vi vara försiktiga. Likväl som vi undviker att gå ut på E4:an där bilar kan köra 120 km så ska vi heller inte gå över spåret där övergångar saknas. Det är dessutom enligt lag förbjudet. Den helsvetsade rälsen som ligger på Ådalsbanan är tystare än den gamla skarvade rälsen, nya och moderna tåg som både är tystare och snabbare kommer att köra på banan. Jämfört med dagens 8-10 tåg per dygn kan 50-60 tåg per dygn komma att köra längs Ådalsbanan inom fem till tio år. Ovanor som att gena över spåret kan vara förenade med livsfara.
Fram till trafikstarten pågår ett säkerhetsarbete där Trafikverket besöker skolor längs Ådalsbanan för att informera om på faran att gå över och vistas på järnvägsspåret. Till våren sätter Trafikverket i samråd med respektive kommun upp staket längs delar av Ådalsbanan.