– Det är spännande att jobba med miljöfrågor. Det händer så mycket nytt inom området hela tiden! tycker Annette.
Miljön i vår vardag
Att både fokus och intresset för miljöfrågor har ökat de senaste åren, är något som Annette håller med om.”Miljötänket” är numera en naturlig del vår vardag. Vi sorterar våra hushållssopor och det finns till och med utbildningar i energisnål bilkörning! Hos oss på Trafikverket finns miljön med i ett tidigt skede då vi planerar för nya vägar och järnvägar.
För E4 Sundsvalls del har det inneburit noggrann planering, utredning och ansökan om ett flertal tillstånd. Ett varsamt pussel har lagts för slutligen få grönt ljus för att kunna bygga en 2 mil ny väg som till större delen går i skogsmark och dessutom 33 broar. Miljöprocessen har varit lång och det ligger ett hårt arbete och tålamod bakom.
Annette har arbetat intensivt med alla ansökningar om tillåtelse för vattenverksamhet (att få bygga i vattnet) vid bron över Ljungan och Sundsvallsfjärden samt den eventuella grundvattensänkningen i Skönsberg.
Miljökonsekvensbeskrivningen är ledstjärnan
Det utredningsarbete som har genomförts för nya E4 är sammanställt i en miljökonsekvensbeskrivning, MKB.
–I MKB:n står det hur E4-bygget kan komma att påverka vår omgivning som djur, natur och människor. Det står även vad vi från Trafikverket och våra anlitade entreprenörer ska göra för att skydda dem, förklarar Annette.
Exempel på åtgärder är passager för älg och rådjur längs sträckan, skyddsåtgärder vid Nolby vattentäkt och bullerskyddsåtgärder. Vi ställer även krav på våra entreprenörer när det tex gäller bullernivåer under byggtiden för att störa boende och verksamma kring byggarbetsplatserna så lite som möjligt .
–Det är viktigt att vi har verktyg hur vi ska jobba vidare med miljöfrågorna i byggskedet. Vi har därför tagit fram ett övergripande miljöprogram tillsammans med Sundsvalls kommuns miljökontor. Programmet beskriver till exempel hur jordmassor från vägområdet ska hanteras, hur vatten från arbetsområdena ska tas om hand samt hur buller ska minimeras för närboende, beskriver Annette.
Gott samarbete med miljökontor och Länsstyrelse
För att hela tiden informera om hur vägbygget fortskrider, hålls miljömöten varje månad tillsammans med entreprenören och tillsynsmyndigheterna miljökontoret och Länsstyrelsen. – Mötena är ett bra sätt för oss att berätta vilket jobb som ska utföras den närmaste tiden så vi har kontroll över byggprocessen i ett tidigt skede. Vi har en väldigt god och givande dialog med både miljökontoret och Länsstyrelsen, berättar Annette.
Ut i verkligheten
För 13 år sedan examinerades Annette till naturgeograf vid Umeå universitet och började sedan sin yrkesbana inom Försvaret, marinen i Karlskrona. Där arbetade hon med miljöfrågor inom marinens övningsverksamhet. En lärorik tid med allt från buller från skjutfält till strategiska frågor om framtida placeringar av övningsområden. 2003 kom hon till dåvarande Vägverket i Härnösand där hon engagerades i miljöfrågor i mindre vägprojekt, drift och underhåll och planering. – Efter att ha jobbat mycket i tidiga planeringskeden ser jag framemot att äntligen få komma ut på byggarbetsplatserna och följa upp det miljöarbete som vi under lång tid har planerat, säger Annette Ekman entusiastiskt.
I januari och i februari fick E4 Sundsvall grönt ljus från miljödomstolen för att bygga den 400 meter långa bron över Ljungan samt den hela 2109 meter långa bron över Sundsvallsfjärden. Sedan tidigare har projektet fått klartecken för att genomföra arbeten genom Nolby vattenskyddsområde.