Vad gör en upphandlare?
– Jag och mina kollegor handlar upp allt som Citybanan behöver. I och med att vi är styrda av lagar behövs det en funktion som hjälper till att formulera så att det blir rätt i upphandlingen. Vi bistår med all formalia som rör beslut, hur mycket vi får handla för och vem som beslutar om det, alltså attestordning.
Beskriv en vanlig dag på jobbet
– En upphandling består av olika faser, så det beror lite på vilken fas man är i. Det går till så att man fattar beslut om att göra en upphandling. Sedan tar vi fram ett förfrågningsunderlag; vad man vill ha, hur det ska handlas upp samt ett kontraktsförslag. När det är klart går förfrågan ut, antingen via annons eller via inbjudan. Sedan följer tid för anbudsräkning. När anbudstiden gått ut, utvärderar vi de anbud som kommit in, sedan följer tilldelning och kontraktsskrivning. Just nu håller vi på med upphandling för stomkomplettering och installation i Citybanan. Det är viktigt hur man handlar upp. Som man frågar får man svar – och blir det fel kan det leda till onödiga fördyrningar.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Jag gillar att vara med i processen att göra bra affärer med bra förutsättningar. Projekt Citybanan är inget vinstdrivande företag, men vi strävar ju hela tiden efter att hålla ner kostnaderna och vi har rätt att förhandla när vi gör upphandlingar.
Vad är den största utmaningen?
– Att följa LUF (Lagen om upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster). Vi ska inte bara hålla oss inom den, utan vara väldigt tydliga så att våra upphandlingar inte blir föremål för överprövningar. Då tar det mycket längre tid och det kan kosta mycket pengar. Det handlar om att göra rätt från början.
Beskriv ditt favoritögonblick från din tid med Citybanan
– När jag var nere i Södermalmstunneln med min 5-åring på Öppen Arbetsplats. Det var kul att se tunneln med alla arbetsredskap och annat. Det var också roligt att det var ett så stort publikt intresse, att så många är fascinerade av det vi gör.
Vad är i ditt tycke det bästa med Citybanan?
– Det är en spännande arbetsplats, ett unikt projekt. Vi har en väldigt bra sammanhållning i organisationen. Folk är positivt inställda och trivs. Kanske för att det går så bra för oss!
Som mest kommer 2 500 personer att arbeta med projekt Citybanan. Hur känns det att vara del av ett så stort bygge?
– Det är väldigt givande att arbeta i en så här stor organisation. Även om man inte tillhör den kategorin som faktiskt producerar eller bygger något, så är målet tydligt och konkret: Citybanan ska vara klar 2017.
Vad säger folk när du berättar att du jobbar med Citybanan?
– Det möts alltid med stort intresse. Man får många frågor och folk vill gärna prata om det. Oftast vill de veta var Citybanan kommer att gå och när den är klar.
Varför är Citybanan viktig för resenärerna?
– För att den fördubblar spårkapaciteten, till att börja med. Och sedan får pendeltågsresenärerna två nya fina stationer. Jag tror visserligen att det kan komma att kännas som att stationen ligger långt ner i City, den går ju faktiskt under blå linjen på T-Centralen, men det kommer ändå att bli tydligare när pendeltågen får sin egen station där. Och Odenplan ska vi ju bara inte prata om – vilket lyft! Det blir mycket bättre än stationen vid Karlberg.