Sedan en tid befinner sig tunnelborrmaskinen Åsa i Flintalyckeområdet. I samband med detta räknar projektet med att grundvattnet i området kommer att påverkas på liknande sätt som när Åsa passerade området förra gången, med påverkan i bäckar, dammar och våtmarker.
−Och eftersom vi redan nu kan konstatera en påverkan i området, har vi startat med tillförsel av vatten till delar av Bösketorpsbäcken, säger Magnus Gynnemo, hydrogeolog vid Trafikverket.
Bland övriga planerade skyddsåtgärder finns bevattning av kärr och naturbetesmark vid Flintalycke-Severtorp. Det kommer även att finnas förstärkt övervakning i Flintalyckeområdet , och externa experter kommer att göra kompletterande inventeringar.
−Vi räknar med att återhämtningen av grundvattennivåerna går lika snabbt som förra gången Åsa passerade området, dvs cirka ett år, säger Magnus Gynnemo.
Även längre norrut, kring Lyabäcken, har planering gjorts för skyddsåtgärder, vilket hänger ihop med uttagen av tvärtunnlar i området. Förberedelser är gjorda för att kunna bevattna en sumpalskog vid Lyabäcken, samt att tillföra vatten till delar av Lyabäcken i Natura 2000-området Lyabäcken.
Samtliga skyddsåtgärder är planerade i samråd med Länsstyrelsen, som även fattar beslutet om att verkställa åtgärderna. Vår ambition är att minimera tillfälliga skador i naturen, men framförallt att motverka bestående påverkan på djur- och växtliv, säger Magnus Gynnemo.
Sedan Åsa började borra i mars har hon kommit ca 850 meter, och om ca 90 meter kommer hon stanna för ett planerat underhåll som beräknas ta ca 4 veckor. Då kommer ett litet rum sprängas ut framför borrhuvudet, så att borrhuvudet kan få underhåll utifrån. Efter underhållet fortsätter Åsa sin färd norrut mot Båstad.