Ansökningarna gäller tillstånd att leda bort grundvatten liksom att bygga och driva tre tillfälliga hamnar. Tillstånden krävs enligt miljöbalken för att kunna starta bygget av Förbifart Stockholm.
I och med detta startar en process som syftar till att ta hänsyn till alla intressen hos dem som berörs, innan tillstånden ges. De är främst markägare och arrendatorer vars grundvatten eller brunnar kan komma att påverkas. Domstolen informerar berörda sakägare via brev. Redan under de samråd som hållits kring Förbifart Stockholms arbetsplan och tillståndsansökningar har samtliga sakägare informerats om projektet och dess effekter.
Sakägarna, liksom andra intressenter, har möjlighet att framföra sina synpunkter under processens gång så att alla relevanta aspekter ska beaktas vid domstolens prövning. När domstolen anser att frågorna har utretts tillräckligt, kallar den till en huvudförhandling som resulterar i en dom. Detta förväntas ske under vintern 2012/2013. Om domstolen ger Trafikverket tillstånd kan bygget starta. Innan domstolen kan meddela sitt beslut måste dock arbetsplanen ha vunnit laga kraft.
Domen reglerar villkoren
Miljödomen reglerar vilka villkor som ska gälla för verksamheten, hur risken för skador ska hanteras, vilka skyddsåtgärder som ska vidtas och hur skadereglering ska ske.
Trafikverket har gjort riskanalyser för att i största möjliga mån förebygga att skador uppstår på mark eller byggnader när vägen byggs eller tas i drift. Fastigheter eller utrustning som riskerar att påverkas har inventerats och kommer längre fram i projektet att kontrolleras före, under och efter byggtiden.
Bakgrund:
Drygt 18 km av Förbifart Stockholms 21 km går i tunnel. Det innebär att grundvatten behöver ledas bort, i såväl bygg- som driftskedet, d.v.s. när tunneln har tagits i bruk. Att leda bort grundvatten och att bygga anläggningar i ytvattendrag och sjöar kräver tillstånd från mark- och miljödomstolen. För att på ett miljömässigt och effektivt sätt transportera bergmassor från tunnelbygget planerar Förbifart Stockholm också att bygga tre tillfälliga hamnar varifrån massorna transporteras med båt; i Sätra och på norra och södra Lovö. Det kräver också tillstånd. I hamnansökningarna begär Trafikverket även att mark- och miljödomstolen prövar och ger tillstånd för den verksamhet som ska bedrivas i hamnarna och beslutar om hur miljökonsekvenserna av verksamheten ska regleras.
Här kan du läsa ansökningarna till mark- och miljödomstolen
Kontakt:
Riggert Anderson, Projektchef
070-537 10 28
Louise Melander, Informationschef
070-724 55 60