Det finns inget berg att bygga Söderströmstunneln i . Därför byggs en stål- och betongtunnel bestående av tre delar. Två delar har sedan tidigare legat förtöjda i Söderström och torsdag 30 juni kommer den sista på plats.
I dag, den 28 juni, flyttade vi tunnelelement nummer två, som nu är färdiggjutet, från Söder Mälarstrand. Då bereds plats för tunnelelement nummer tre som är drygt 80 meter långt, 20 meter brett och 10 meter högt. När det är på plats vid kajen ska väggar, golv och tak gjutas färdigt i betong. Det börjar bli lite trångt i vattnet i Söderström, men med hjälp av flera fartyg och en erfaren besättning ska det hela gå smidigt.
– Det är en milstolpe att vi nu skeppar in det sista elementet till slutdestinationen. Vi har gjort det här två gånger tidigare och det känns tryggt. Transporten är grundligt förberedd. Samtidigt känns det spännande när vi drar in en sådan här koloss på Riddarfjärden, säger Peter Jonsson, projektledare på Citybanan, Trafikverket.
De gigantiska och komplicerade sjömanövrerna kan beskådas på första parkett för alla gångtrafikanter, cyklister, bilåkare och tågresenärer som färdas mellan centrala Stockholm och Södermalm längs Centralbron. Bra vy får man också från Västerbron och promenadstråket Montelius väg uppe vid Mariaberget på Södermalm.
Konstruktionen av tunneln i Söderström görs i flera steg. Först tillverkades stålskalen i ett varv i Tallinn. Sedan forslades dessa över Östersjön till Underås utanför Södertälje. På vägen passerades Södertälje sluss – med minsta möjliga marginal. Stålskalen fick placeras på ställningar för att komma över kajkanten i slussen och på så vis passera. I Underås gjordes så en första omgång betonggjutningar innan resan fortsatte in till Söderström där de gigantiska tunnelelementen får sin slutliga form.
En sista återstående manöver är kanske den mest spektakulära: Att 2013 sätta ihop de tre delarna till en sammanhängande tunnel. Konstruktionen kommer då att vila under vattnet på betongfundament och pålade stöd ner till urberget.
Om projektet:
Trafikverkets projekt Citybanan är en pendeltågstunnel under Stockholm med två nya stationer som fördubblar kapaciteten på Sveriges mest trafikerade järnvägssträcka. Citybanan fördubblar antalet möjliga tåg genom Stockholm och förbättrar tågförbindelserna i Mälardalen och hela Sverige.