Sedan långt innan sommaren har de dansktyska entreprenörerna i Joint Venture Sundsvallsbron PBM arbetat intensivt med att ta fram bygghandlingar för den nya bron. Nu börjar bitarna falla på plats och i oktober påbörjas grundläggningen av de första två brostöden av totalt tolv. Det blir det första riktiga arbetet med bron som ska stå klar hösten 2014.
Jörgen är byggledare och är den som kommer att ha daglig kontakt med entreprenörerna i PBM för att följa upp att kvalitets-, arbetsmiljö- och miljökrav. Han ska även utföra besiktningar av utförda arbetsmoment och se till att trafiken utanför arbetsområdet samordnas på ett bra sätt.
Totalt kommer tre byggledare med specialistkompetens inom stål, bro och betong och grundläggning att knytas till bron över Sundsvallsfjärden. På Jörgens bord finns områdena grundläggning, pålning och spont.
Intressant och nyskapande metod
– Metoden som ska användas för att grundlägga bron är både en bra och nyskapande lösning. Man kommer inte grundlägga bron med traditionell pålning. Istället byggs spontlådor, det vill säga enorma ”lådor” i stål där själva grundläggningen sker.
Fördelen med denna metod är att den inte låter lika mycket som traditionell pålning, men visst det kommer ändå höras när man vibrerar eller slår ned stålspont ute på fjärden. PBM kommer också att påla vid landfästena där den metoden passar bättre.
Jag tror att brobygget kommer att väcka intresse både i Sverige och utomlands både under byggtiden och efteråt, säger Jörgen.
– Sommaren 2013 blir det riktigt intressant för Sundsvallsbor och förbipasserande. Då anländer delarna till ”brolådan”, själva broöverbyggnaden, som ska tillverkas i stål. Totalt är det elva upp till 2000 ton tunga "pjäser" som är mellan 120 och 160 meter långa som anländer på pråmar från polska Stettin. Det blir ett bygge av ”tekniklegokaraktär” modell större att som kommer kunna beskådas på fjärden! berättar Jörgen.
Lärdom av varandra
Finns det några fördelar kontra nackdelar att arbeta med entreprenörer utanför Sveriges gränser?
– Fördelen är att man lär sig otroligt mycket att varandra. Jag har samarbetat med både tyska och danska entreprenörer tidigare och de kommer ofta med både nya arbetssätt och metoder, se bara på brons grundläggning, konstaterar Jörgen och fortsätter:
– Jag känner redan nu att samarbetet med PBM kommer att fungera väldigt bra. Vi har väldigt högt i tak och båda parter vill att bron ska byggas på ett smidigt sätt. Både vill vi ha en god dialog med allmänheten och minska störningarna under byggtiden så långt det är möjligt. Nackdelar? Naturligtvis kan det bli språkliga missförstånd ibland med är man medveten om det så brukar det gå bra.
Jörgen diskuterar och går igenom broritningar med Anders Nordström, VD Sundsvalls Hamn och Sundsvalls Oljehamn under fartygssimuleringen i augusti.
Specialistkompetens inom "underjorden"
Jörgen är född Sverige av norska föräldrar, men de första levnadsåren tillbringade han i Norge, där fortfarande större delen av släkten finns. Medborgarskapet och boendet är dock svenskt sedan många år. Så vem hejar han på i till exempel skid-VM?
– Jag har ju mitt ursprung i Norge men till hjärtat är i Sverige så jag får väl svara de svenska skidframgångarna, säger Jörgen och skrattar.
Ingenjörsstudierna i väg och vatten med inriktning anläggningsteknik förlades på KTH i Stockholm. Sedan dess har Jörgen varit med i många stora projekt, bland annat bygget av den den tredje banan på Arlanda, projekt Botniabanan samt Södra Länken i Stockholm för att nämna några.
Han beskriver sitt yrke som geokonstruktör vilket betyder att han har specialistkompens inom områdena grundläggning, pålning och spont. Hur ”underjorden” ser ut och vilken grundläggningsmetod som är bäst att använda beroende på markens egenskaper. Kort och gott kan man säga att Jörgen har arbetat sig uppåt. Från jorden – till högre höjder, närmare bestämt 33 meter, vilket är underkanten av den nya bron. Höjdrädd?
– Jag vill inte kalla mig höjdrädd men om vi säger så här, jag har otrolig respekt för höjder. Med sina 33 meter är bron en rejäl pjäs. Taket på vårt projektkontor på Björneborgsgatan är på 33 meter över vattnet i fjärden. Med den så kallade stållådan, där körbanorna går, får man lägga till 5-6 meter!
1,06 – snittiden runt Alnö
Fritiden tillbringar Jörgen med sin familj med fru och två skolbarn och deras fritidsintressen men det finns även tid för cykling. Som medlem i Alnö Raceteam, blir det ett antal mil i veckan och snittiden runt Alnö, en ”nätt” runda på 4,1 mil, är 1 timme och 6 minuter.
– Fast det är tiden när man cyklar i klunga med flera cyklister, påpekar Jörgen blygsamt, som inte heller vill framhäva att han faktiskt tillhör Sundsvallseliten i squash och är i topp 10...
Om tre år kan Jörgen lägga till bron över Sundsvallsfjärden på meritlistan. Topp 2 över längsta vägbroar i Sverige.
I maj på färjan där de geotekniska undersökningarna genomfördes av broentreprenören. Från vänster från entreprenören PBM: geotekniker Volger Küester, planerare Carsten Koch, från Trafikverket byggledare Jörgen Stenersen, miljöspecialist Karin Rybäck och projektledare Magnus Borgström.