För att förbereda sjötrafiken till Sundsvalls hamnar på en ny 2109 meter lång bro har en verklighetstrogen virtuell modell av bron och Sundsvalls omgivning byggts upp i övningssyfte. Övningarna ägde rum på Chalmers i Göteborg, en av tre platser i Sverige där fartygssimuleringar kan utföras.
Övning ger färdighet
I modellen kan testkörningar, så kallade simuleringar, göras med sjötrafiken till och från olika hamnar. Man lotsar helt enkelt fartyg i modellen för att se om instruktionerna till fartygen är tillräckliga för att de ska kunna navigera säkert under och i närheten av bron. Planering och förberedelser inför fartygssimuleringen har skett i samarbete med Trafikverket, Transportstyrelsen, Sjöfartsverket och Sundsvalls hamn.
– Simuleringarna har stor betydelse för Sundsvall Oljehamn då hamnen har två kajer nära bron, Oljehamnen och Cementas kaj på Mokajen. Med en virtuell modell kan lotsarna träna och utföra manövrar som man normalt sätt inte kan prova, berättar Anders Nordström, VD Sundsvalls Hamn och Sundsvalls Oljehamn, som närvarade under övningarna.
Cosmonova i miniformat
Modellen av bron och Sundsvall projiceras upp på en halvcirkelformad filmduk. Föreställ er Cosmonova på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm – fast i betydligt mindre format. I den mörka lokalen finns en verklighetstrogen fartygsbrygga uppbyggd med ett flertal olika monitorer, bland annat elektroniska sjökort
I fartygsbryggan sitter Jon Melander, en av totalt sju lotsar som arbetar i Sundsvalls hamn på uppdrag av Sjöfartsverket. Han är i full gång med att lotsa in en Panamaxtanker, som är den största oljetanker som oljehamnen vid Vindskärsvarv har tillstånd att ta in. Den är hela 200 meter lång och 32 meter bred och i viktklassen 50 000 ton. Det vanliga fartygsklassen till oljehamnen är mellan 16- 17000 ton.
Bredvid Jon sitter lotsarkollegan Thomas Lindqvist som agerar sjöbefäl. Tillsammans har herrarna över 30 års erfarenhet av lotsyrket men har varit till sjöss mycket längre än så. Jon ger instruktioner till bogserbåtarna som i övningen kallas för ”Oskar”och ”St. Erik”.
–St. Erik du kan dra 20 procent, säger Jon från fartygsbryggan.
–St. Erik drar 20 procent, svarar en röst i manövreringsrummet en bit bort i korridoren där skepparen Mats Lundberg sitter. Mats arbetar på bogserbåten Bull som oftast assisterar i Sundsvalls hamnar.
På skärmen ser vi hur bogserbåten St. Erik ändrar kurs.
– Oskar, lägg dig kl 3, instruerar Jon och fortsätter:
– Oskar minska till 20.
Instruktionerna gör att oljetankern lämnar Vindskärsvarv på ett tryggt och säkert sätt.
Olika siktförhållanden
Projektledare Erland Wiske från företaget SSPA, specialister inom sjöfartsnavigering, går igenom övningen med lotsarna Jon Melander och Thomas Lundqvist och skeppare Mats Lundberg.
Efter övningen går alla deltagare ut och diskuterar samt poängsätter hur de tyckte övningen gick. Under den gångna veckan har de fått pröva på lotsning och bogsering men även navigering av fartyg i olika storlekar till oljehamnen i Vindskärsvarv, Ortviken och Cementas kaj på Mokajen. Olika siktförhållanden har testats. Lotsning i mörker och i dagsljus. I klart väder och i snöfall. I vindstilla och i blåst upp till 16 sekundmeter.
– Simuleringarna är ett bra sätt att träna inför riskfyllda situationer som kan uppstå mellan fartyg och bro vid till exempel olika vindar, begränsad sikt eller vid problem som uppstår på själva fartyget, säger Anders Nordström.
En slutrapport från övningsveckan i Göteborg kommer att sammanställas om några veckor. Även filmer från modellen kommer att finnas tillgängliga på E4 Sundsvalls hemsida så småningom.
Bilder från fartygssimuleringen
De personer som varit involverade i förberedelser och genomgått övningar i fartygssimuleringensmodellen. Från vänster: Johan Cimbritz (instruktör Chalmers), Thomas Lundqvist (lots Sjöfartsverket), Erland Wiske (projektledare SSPA), Jon Melander (lots Sjöfartsverket), Jörgen Stenersen (byggledare Trafikverket), Anders Nordström (VD Sundsvalls hamn och Sundsvalls Oljehamn), Mats Lundberg (skeppare, Sundsvalls hamn), Dag Tedenby (Sjöfartsverket), Andreas Holmgren och Johan Petterson (Transportstyrelsen).
Thomas Lundqvist styr själv ett fartyg från Cementas kaj vid Mokajen under bron.
En verklighetstrogen upplevelse.
I manöverrummet där övningen styrs. Till vänster skeppare Mats Lundberg från Sundsvalls hamn. Till höger Johan Cimbritz, instruktör från Chalmers, som matar in data så bogserbåtarna byter kurs efter sjöbefälen och lotsarnas instruktioner.
Modell ger en trovärdig upplevelse av att navigera in i ett framtida Sundsvall.