Byggnaden kallas Stiftelsen Konung Oscar I:s minne. Den är fyra våningar hög och består av en huvudbyggnad och två flyglar. Det är ett mäktigt hus, väger omkring 12 000 ton, och ungefär halva huset kommer att ”lyftas” för att vi därunder ska kunna bygga Citybanan. När arbetet är klart kommer husgrunden att vila direkt på Citybanans tunneltak.
Pålar tar tyngden
För att kunna bygga tunneln direkt under huset måste dess last temporärt föras över på en stålkonstruktion. Konstruktionen består av stålbalkar som borras in horisontalt under huset, genom källarmurarna. Dessa balkar fästs på stålpålar som borrats ner i berget längs med byggnadens ytterväggar. Därefter sågas ett horisontellt snitt i källarmuren, vi tar bort muren och det lager av sten och jord som huset vilar på, schaktas bort.
Den del av huset, ena flygeln och halva huvudbyggnaden, som sedan står på pålar väger omkring 8700 ton. Stålpålarna har en dimension på mellan 17 och 22 centimeter och ser i jämförelse med huset ut som tändstickor. Men konstruktionen är självklart både hållbar och väl beprövad – det rör sig om cirka 180 stålpålar invändigt och 100 utvändigt som bär byggnaden.
Ett baklängesbygge
Därefter börjar arbetet med att gjuta tunneltaket. När taket är färdigt gjuter vi fast huset i det. Sedan schaktar vi ut grus- och jordlagret under tunneltaket. Vi schaktar oss ner hela vägen tills vi är i nivå med det som ska bli tunnelns bottenplatta.
När bottenplattan är klar gjuter vi väggarna. Därmed kan man säga att vi bygger tunneln ”baklänges”. Det normala är att man börjar nerifrån med bottenplatta, väggar och slutligen tunneltak. När denna betongtunnel är färdig vilar Stiftelsen Konung Oscar I:s minne på Citybanans tunnel.
Stiftelsens södra flygel i tvärsnitt stående på Citybanans betongtunneltak. Det gröna under huset markerar Citybanans tunnlar. Stambanans befintliga tunnel syns i bildens mitt.