I sin motivering lyfter juryn framför allt fram Projekt Citybanans innovativa produktionsmetoder. Som exempel nämns byggandet av sänktunneln mellan Södermalm och Riddarholmen, som är en av tunnelprojektets mer tekniskt utmanande delar. I motiveringen lyfts även Stockholm fram som ett föredöme bland städer som satsar på undermarksbyggande.
Att Citybanan ger dubbel kapacitet för järnvägstrafik genom Stockholm och därmed bidrar till ett mer uthålligt transportsystem har också spelat med i juryns bedömning. Citybanans projektchef Kjell-Åke Averstad var på plats i Berlin tillsammans med några medarbetare för att ta emot priset.
– Jag är mycket glad och stolt över att STUVA har valt Citybanan. Det känns extra kul att juryn uppmärksammar oss för innovativt projektarbete och insatser för en uthållig samhällsutveckling, säger Kjell-Åke Averstad.
STUVA-priset delas ut vartannat år till personer eller organisationer för enastående prestationer eller innovationer inom tunnelbyggande i transportsektorn. Det har delats ut sedan 1997 och i år för åttonde gången. Bland tidigare pristagare märks enskilda personer, företag och större projekt. STUVA är ett oberoende, icke-vinstdrivande forskningsinstitut med huvudkontor i Köln.
↧
Citybanan får internationellt pris
↧