- Nu trycker vi snart på knappen som stänger av aggregaten, säger Mikael Jakobsson, blockchef på Skanska-Vinci.
- Frysarbetet har gått bättre än förväntat. Vi är väl förberedda inför Åsas passage, fortsätter Mikael.
Tätningsarbeten innan borrning i fruset berg
Tunnelborrmaskinen Åsa har cirka 13 meter kvar till det frysta berget. Inom några dagar stannas maskinen för tätningsarbeten. När vattenläckaget in till maskinen är mindre än 40 liter/sekund är det dags att återuppta borrningen och så småningom börja borra i fruset berg.
- Vi vill inte ha med oss några större mängder vatten in i det frysta partiet, eftersom det kan påskynda upptiningen av det frysta berget, berättar Mikael.
Frysaggregat stängs av
Samtidigt som manskapet på tunnelborrmaskinen arbetar med att täta berget, jobbar personalen i den norra tunneln med att steg för steg stänga av och demontera den frysutrustning som idag fryser berget i den östra tunnelsträckningen.
- Det första vi gör är att stänga av frysaggregaten, säger Mikael.
Kylvätska sugs ut
Frysningen av cirka 125 meter dåligt berg har gjorts i två steg. I det första steget frös man 100 meter och i det andra steget 25 meter.
- Då vi stängt aggregaten kommer vi att suga ut den kylvätska (saltlösning) som idag cirkulerar i rören i det inre fryspartiet, det vill säga steg två. Vi tar hjälp av en sugbil som transporterar ut kylvätskan till tankar utanför tunneln, beskriver Mikael.
Stålrör sprängs bort
Då frysrören i steg två är tömda och fördelaren till dessa är nedplockad, fortsätter arbetet med att tömma frysrören i det första steget och plocka ned tillhörande utrustning.
- När tunnelborrmaskinen nått ring 2149 kommer vi att plugga igen de inre fryshålen. Sen spränger vi bort de stabiliserande stålrör som vi använt då vi borrat för frysrören. Det kommer att krävas ett fåtal salvor och troligtvis kommer det inte att innebära några störningar på markytan. Frysrören behöver däremot inte tas bort, eftersom de är gjorda i glasfiber som kan tuggas upp av tunnelborrmaskinen Åsa.
- Vi gjuter också en tre meter tjock betongplugg 20 meter in i frystunneln. Detta gör vi för att det ska vara möjligt att skapa mottryck i maskinen då den borrar i det frysta partiet, förklarar Mikael.
Plugg med tre viktiga funktioner
Även stålrören i det första fryspartiet behöver sprängas bort och pluggas igen. Det som därefter återstår är att gjuta en plugg mellan den 600 meter långa accesstunneln, som förbinder borrkammaren (den kammare varifrån borrning av frysrör för steg 1 gjordes) med de norra huvudtunnlarna, och själva borrkammaren.
- Pluggen har tre viktiga funktioner; dels fungerar den som borrmotstånd då Åsa tar sig igenom borrkammaren, dels stödjer den betongröret som Åsa bygger och dels är det något att fylla upp fyllnaden bakom betongröret mot, beskriver Mikael.
Goda erfarenheter från första frysomgången
Då pluggen är klar återstår det bara för Mikael och hans kollegor att stänga av strömmen. Nästa gång den slås på är inför frysningen av den västra tunnelsträckningen i Möllebackzonen.
- Inför frysningen av det östra partiet hade vi en idé om hur vi skulle gå tillväga och hur det skulle fungera. Nu har vi gjort det i praktiken. Vi kan tekniken och vi vet att det fungerar, vilket skapar trygghet inför nästa frysomgång, avslutar Mikael.
Mikael Jakobsson i den frysta delen av Möllebackzonen. Foto: Staffan Andersson