Det innebär att Peab som bygger den längsta sträckan av nya E4, mellan Myre och Skönsmon, inte behöver frakta betong från Birsta till de 27 broar som ska byggas.
– Med en egen betongstation på bygget minskar andelen tunga transporter och koldioxidutsläpp genom centrala Sundsvall vilket är väldigt positivt, säger Ulrika Sundgren, projektledare vid Trafikverket E4 Sundsvall.
Betongstationen ger kortare transportvägar
Det är i anslutning till en befintlig grustäkt mellan Stockvik och Hemmanet som Peab har fått tillstånd från Sundsvalls kommun att sätta upp en betongstation. Stationens placering nära bygget gör transportvägarna kortare.
Betongstationen håller på att etableras vid Sjöbergs täkt, mellan Stockvik och Hemmanet. I mars planeras betongtillverkningen starta.
– Det finns många positiva aspekter på placeringen av betongstationen. Dels hamnar den i ett område där den inte stör närboende och så slipper man transportera betong från Birsta, säger säger Ulrika Sundgren och fortsätter.
– I sommar kommer även E4-trafiken i Skönsberg att ledas om till en provisorisk E4 med två körfält istället för dagens fyra och då är det bra att inte betongbilarna belastar ett sårbart trafiknät ytterligare.
Självförsörjande på bergmaterial
Entreprenören Peab som bygger 17 km av den 20 km nya E4 är helt självförsörjande på bergmaterial till bygget från Myre till Skönsmon. Totalt sprängs 80 000 ton berg per vecka och med hjälp av mobila krossverk kan allt berg tas tillvara. En del återanvänds till att förstärka mark och vägbankar men även till betong- och asfaltstillverkning.
Det pågående brobygget vid Solberg, en av 27 broar på sträckan Myre-Skönsmon. Njurunda kyrka skymtar i bakgrunden.