Enligt miljöbalken råder dumpningsförbud inom Sveriges sjöterritorium, men dispens kan sökas från förbudet om det som dumpas inte bedöms påverka människors hälsa och miljö.
I februari ansökte Trafikverkets broentreprenör om dispens från detta förbud hos Havs- och vattenmyndigheten, där bl.a. Länsstyrelsen och Sundsvalls kommuns miljökontor var remissinstanser. Den totala mängden schaktmassor från arbetena i vattnet beräknas till 30 000 m3, varav ca 3000 m3 är förorenade massor.
Noggranna kontroller
Den 7 juni kom beskedet att entreprenören får tillstånd att dumpa rena massor i Draget. Draget ligger i västra Sundsvallsbukten ca 8 km från broarbetena. Innan dumpning får påbörjas, måste ett kontrollprogram upprättas i samråd med Länsstyrelsen. Kontrollprogrammet ska visa hur arbetet ska övervakas både före, under och efter avslutad dumpning.
Förorenade massor till deponi i Älandsbro
Trafikverket och broentreprenören har ett bra underlag om vilka föroreningar som finns i det översta bottenlagret efter ett flertal miljötekniska undersökningar. De ca 3000 m3 förorenade massorna kommer att tas om hand på land och transporteras via lastbil till SAKAB:s avfallsanläggning i Älandsbro för deponi. Schaktningsarbetena i vatten beräknas påbörjas inom kort.
Massorna tas upp av en speciell "miljöskopa" som är sluten för att förhindra att massorna läcker ut i Sundsvallsfjärden.
De förorenade massorna schaktas upp med hjälp av miljöskopan (se bild ovan) och läggs sedan på en specialanpassad pråm. Pråmen är försedd med spillskydd som hindrar massorna att läcka ut i Sundsvallsfjärden. Botten på pråmen är öppningsbar från vilken massorna ska sänkas ned vid tippningsplatsen. GPS-utrustning används för att dumpningen ska ske på rätt plats. På bilden monterar broentreprenören på spillskydden på den pråm som ska användas vid schaktningen. Foto: Torbjörn Bergkvist.
Under våren började Trafikverkets broentreprenör JV Sundsvallsbron sina arbeten i vatten för den 2109 meter långa bron över Sundsvallsfjärden. Åtta av totalt tolv brostöd ska byggas i vattnet. Först byggs spontlådor i stål för varje brostöd (ca 26 x 13 m), sedan schaktas botten i varje låda upp till 10-11 meter. När schaktningen är klar och allt löst material är bortforslat, fylls spontlådorna med sand som packas samman. Betongplattor gjuts i varje spontlåda och slutligen formsätts och gjuts själva brostöden inuti lådan.