– Fördelen att krossa berg på plats är att vi minskar transporterna med totalt 4000 lastbilar i området och utsläppen med ca 50 ton koldioxid. Bergmaterialet kommer även att återanvändas i E4-bygget vilket är ytterligare ett plus, säger Trafikverkets projektledare Mats Lögdahl.
Nya E4 genom Skönsberg ska sänkas med som mest sex meter i befintlig sträckning vilket innebär att totalt 200 000 kubikmeter massor och 30 000 kubikmeter berg måste schaktas och sprängas bort.
Krossning av berg i Njurundaområdet.
Med start idag börjar krossningen av de bergmassor som hittills har sprängts bort i Skönsberg. Sprängarbetet har pågått sedan i oktober. 1-2 sprängningar per dag utförs under vardagar mellan kl 10 och 15. Sprängstenen har sedan lagrats i väglinjen i väntan på krossning.
Krossning vid tre platser
Svevia har tillstånd från Sundsvalls kommuns miljökontor att utföra krossningen på tre platser i området: söder om den provisoriska Skönsbergsbron (ca 80 meter väster om OK Q8), i höjd med Skönsbergs centrum (ca 50 meter från Medborgargatan) samt strax innan bron över E4 vid Bygatan (ca 200 meter norr om Medborgargatan). Krossverket kommer att flyttas mellan dessa tre platser.
– Totalt ska vi spränga bort och krossa över 30 000 kubikmeter berg. Krossverket kommer att ställas i de djupaste schakterna för att minska störningen för boende i området. Under förmiddagen ska krossverket monteras på plats och går allt som det ska kan krossning påbörjas redan under eftermiddagen, säger Bengt Strand, Svevias platschef.
Minskar transporter och utsläpp
Vinsten med att utföra krossningen inom arbetsområdet för nya E4 är att transporterna i hela området minskar. Skulle bergmaterialet fraktas till annan plats för att krossas och sedan fraktas tillbaka till vägbygget skulle det innebära ca 4000 lastbilar som tillsammans ger ett koldioxidutsläpp på ca 50 ton.
Till vänster: Bengt Strand, Svevias platschef och Mats Lögdahl, Trafikverkets projektledare.
–Allt material som krossas återanvänds till att bygga själva vägkroppen för nya E4. Vi återvinner även alla överblivna jordmassor till att täcka över en kommunal soptipp vid Tamböle, till en ny fotbollsplan vid Baldershov och till nya bullervallar. Storskalig återvinning helt enkelt, säger projektledare Mats Lögdahl.
Krossning av sprängsten kommer att utföras måndagar till fredagar mellan kl. 07.00 och 18.00 och kan orsaka viss störning för närboende. Entreprenören kommer att kontrollera bullernivåerna när arbetet påbörjas.