Just nu bygger Vattenfall och Svenska Kraftnät om kraftledningar i Häggvik. De bygger ihop ledningsstråk och höjer kraftledningarna för att göra plats för bygget av Förbifart Stockholm. Ombyggnaden utförs på uppdrag av Trafikverket och är ett av många arbeten som just nu pågår längst sträckan.
Alexandra Stassais Söderblom är projektledare för delprojekt Akalla-Häggvik, den norra delen av Förbifart Stockholm. Hon säger att arbetet med vägen kommer att börja synas allt mer.
- Vi får större flexibilitet att styra de större framtida arbetena om vi lägger en grund redan nu.
De tidiga arbeten som pågår, eller snart startar, är sådana som Trafikverket har tillstånd att göra innan arbetsplanen vunnit laga kraft och miljödomarna är i hamn. De sker inom Trafikverkets befintliga vägområde, eller efter avtal med kommuner och andra markägare.
Förutom kraftledningar kommer vatten-, värme- och optoledningar att flyttas i området under hösten, bland annat kommer en betongcylinder med ett större system av ledningar att läggas under E4:an i Häggvik. Det är ledningsägarna som utför jobben på uppdrag av Trafikverket. I höst börjar också arbetet med att bygga om två broar som E4:an går över i Häggvik. Broarna görs bredare för att anpassas till Förbifart Stockholm.
Beräknar buller
Att se till att det bullrar så lite som möjligt, både under byggtiden och från den färdiga vägen, är en viktig fråga, inte minst för dem som bor i området. Just nu genomförs mätningar och bullerskyddens utformning finjusteras för att de ska bli så effektiva som möjligt.
- Vi har riktlinjer för hur mycket det får bullra och de ska vi klara, säger Alexandra Stassais Söderblom.
I höst kommer Trafikverket att fortsätta mäta och beräkna buller i Akalla och Häggvik. De som bor i bostäder där riktvärdet för buller i inomhusmiljö riskerar att överskridas kommer att erbjudas bullerskyddande fönster.
När Förbifart Stockholm är färdig kommer bullret i området att vara jämförbart med i dag. På vissa platser kommer det att bullra lite mer än i dagsläget, medan det på andra ställen blir tystare.
Djur och natur
Förbifarten går i utkanten av Hansta och Östra Järvafältets naturreservat, och andra rekreationsområden som Fyndetskogen, norr om Töjnan. Projektet måste se till att påverkan på dessa områden blir så liten som möjligt.
- Vi har en ekologigrupp som jobbar med de här frågorna och vi värnar verkligen om reservat och naturområden. Under projekteringen har vi hittat en lösning som minskar vårt intrång i Fyndetskogen med ungefär 20 meter, vilket känns väldigt bra.
När naturmark tas i anspråk för att bygga Förbifart Stockholm måste Trafikverket utföra kompenserande åtgärder. I Hansta naturreservat finns fridlysta arter som snok och större vattensalamander, arter som måste kunna fortsätta leva och frodas på platsen. För salamandrarna byggs exempelvis dammar, övervintringsplatser och miljöer på land där de kan söka föda. Staket kommer att byggas vid vägen för att förhindra att salamandrarna förirrar sig ut på vägbanan.
Nya passager och gångvägar kommer också att byggas så att de boende i närheten lätt ska kunna ta sig till grönområdena.
- Förbifart Stockholm kommer att innebära en stor förbättring för gång- och cykeltrafikanter i området, säger Alexandra Stassais Söderblom.
Möjligheten att förbättra för stockholmarna är också en av de saker hon gillar bäst med sitt jobb.
- Förbifart Stockholm innebär en teknisk utmaning. Men min tid upptas inte främst av ingenjörskonst utan av samspelet med andra människor. Vi är många som jobbar i projektet och det är ännu fler som berörs av det eller har åsikter om det. Mitt jobb är att få alla åt samma håll och föra projektet framåt.
Häggvik med Förbifart Stockholm, sett från norr.
Det händer i Akalla och Häggvik
2013
Kraftledningar flyttas. Arbetet startar i sommar, klart sommaren 2014.
Vatten-, värme- och optoledningar läggs om under hösten.
Brobreddningar på E4:an i Häggvik. Börjar under hösten, klart hösten 2014.
2014
Marksaneringar i Akalla och Häggvik, fastigheter rivs på Norra Kolonnvägen (förutsätter en lagakraftvunnen arbetsplan).
Arbetet med tillfällig omläggning av Akallalänken börjar (förutsätter en lagakraftvunnen detaljplan).
2015
Arbetet med huvudentreprenaderna förväntas starta sommaren 2015 (när alla tillstånd finns).
Förbifart Stockholms tillstånd
Alla kommunala detaljplaner har antagits och Trafikverket har tecknat genomförandeavtal med samtliga berörda kommuner. Närmast väntas arbetsplanen fastställas av enheten för planprövning i Trafikverket. När arbetsplanen är fastställd har Trafikverket rätt att ta den mark i anspråk som behövs för att bygga Förbifart Stockholm.
När den är fastställd och har vunnit laga kraft kommer huvudförhandlingar i mark- och miljödomstolen att hållas. Miljödomarna slår fast villkor för hur Trafikverket får arbeta i grundvattnet respektive bygga och driva de tillfälliga hamnar som kommer att behövas för transport av bergmassor.