– Även om Västlänken är en väldigt stor sak för Göteborg och göteborgarna, så är det samtidigt också i ett större perspektiv ett ganska vanligt projekt. Många saker har gjorts förut, såväl nationellt som internationellt, och de kollegor vi träffar har jobbat just med det stadsspecifika, där man alltså byggt järnvägstunnel i storstadsmiljö, säger Bo Larsson, projektchef för Västlänken.
Mycket utbyte sker naturligtvis med kollegor som arbetat med nationella projekt som Citybanan i Stockholm och Citytunneln i Malmö. Men kunskapsutbyte pågår också med flera projekt i europeiska storstäder som Zürich, Wien och Helsingfors, som alla tre har stora likheter med Västlänken
– Allt handlar ju om att vi ska bygga så effektivt som möjligt, för att klara kostnadsramarna. Genom våra studieresor har vi ett gemensamt utbyte som alla tjänar på. Utvecklingen går hela tiden framåt så det är också viktigt att vi hänger med och ständigt lär oss nytt.
I Zürich har man till exempel byggt bort sin gamla säckstation med genomgående tunnlar som passerat både lera och berg. Även i Wien har man byggt mycket tunnlar, och utbytet med österrikarna har gett ett väldigt konkret resultat för Västlänkens vidkommande:
– De använder ett skräddarsytt insats- och räddningskoncept, med trapptorn istället för parallelltunnel, som är en utmärkt lösning även för oss i Göteborg, konstaterar Bo Larsson.
I Helsingfors ska den så kallade Centrumslingan byggas, ett projekt som är väldigt likt Västlänken: man bygger tre stationer samt 7,2 kilometer järnväg. Den finska huvudstaden befinner sig dessutom i ett likvärdigt skede tidsmässigt.
– Vi åker till dem och de besöker oss, på så vis har vi ett värdefullt ömsesidigt utbyte av erfarenheter med Trafikverkets motsvarighet i Finland.
Västlänken har också besökt Salzburg för att studera hur man där integrerat en ny station i stadsmiljön, som ju är en av de stora utmaningarna framöver.
– Även i frågor som rör hur man tydligt kommunicerar nyttorna för stadsutveckling, regionförstoring och att undvika sårbarhet i järnvägen kan vi lära mycket av de städer vi besöker, fortsätter Bo Larsson.
En annan viktig erfarenhet av utbytet med Europa är att dra lärdomar av hur upphandlingen på bästa sätt ska ske inför byggstarten 2017/2018.
– Det handlar om att göra kontrakten lagom paketerade så att de upplevs intressanta och genomförbara. Det är ju stora kontraktsummor i potten, 13-14 miljarder kronor, och när vi åker utomlands, talar vi samtidigt om att vi finns för vi ska snart in i konkurrensen om leverantörer.