Trafikverkets Henrik Modig (th) och Ulf Lundström vid ett tidigare brandbekämpningstest i Törnskogstunneln. (Foto: Kenneth Hellman)
- Vi försöker utveckla system som passar den teknik som kommer att finnas om cirka 10 år, då tunneln är klar, säger Ulf Lundström, tunnelsäkerhetssamordnare för Trafikverkets vägtunnlar.
Brandbekämpningssystemet, som är utvecklat av Trafikverket och Brandskyddslaget i samarbete med SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, är ett förenklat sprinklersystem speciellt framtaget för vägtunnlar med tät trafik. Det handlar om en enkel och relativt billig lösning där släckvatten sprutas från munstycken i ett rör som monteras längs med taket i tunnlarna.
– Vi tror starkt på tekniken just för att den är så enkel. Nu ska vi prova den praktiskt för att vara helt säkra på att den fungerar som tänkt, säger Ulf Lundström.
Vid brandförsöken placeras 420 träpallar i tunneln som simulerar lasten i en långtradare. En sådan brinnande lastbil utvecklar en effekt på ungefär 100 miljoner Watt. Det är lika mycket som 2,5 miljoner vanliga 40-Wattslampor, vilket ger en aning om hur våldsamt mycket energi en brand kan skapa.
Om försöken visar att tekniken fungerar som avsett, så kommer det att påverka synen runt om i världen på hur framtida brandbekämpningssystem kan dimensioneras.
Förbifart Stockholm är en ny sträckning för E4 väster om Stockholm. Leden binder samman de norra och södra länsdelarna, avlastar Essingeleden och innerstaden samt minskar känsligheten för störningar i Stockholms trafiksystem. Av vägens 21 kilometer går drygt 18 i tunnel. Byggtiden är cirka 10 år.
Kontaktpersoner:
Ulf Lundström, Tunnelsäkerhetssamordnare för Trafikverkets vägtunnlar,
072-231 02 12, ulf.lundstrom@trafikverket.se
Henric Modig, Säkerhetsexpert Trafikverket,
070-420 03 44, henric.modig@trafikverket.se