Samtalen med eleverna, i åldrarna 7-18 år, inleddes med att de fick markera sin bostad och skolväg på en karta. Därefter fick de visa de platser de brukar besöka, tycker om eller upplever som otrygga. Efter det begav de sig ut i området för att reflektera kring hur platsen används och hur förändringar kan påverka vardagen.
– De yngre eleverna återkommer till dagens trafiksituation som på många centrala platser, som till exempel Sprängkullsgatan och Brunnsparken, upplevs som stökig och till och med farlig. Det är viktigt att vi har med oss den upplevelsen när vi planerar trafiken under byggtiden så att situationen inte förvärras utan att vi istället kan bidra till fler trygga platser genom belysning, växter, verksamheter och annat som eleverna föreslår, säger Mira Andersson Ovuka miljöspecialist i Trafikverket.
Viktigt med säkerheten under byggtiden
Många av eleverna oroar sig också för säkerheten under byggtiden och påpekar att alla "hål" måste spärras av, gärna med staket som inte går att klättra över.
Några av de äldre ungdomarna lyfter även vikten av fungerande information kring förändringar i kollektivtrafiken. "Man blir arg och frustrerad om man råkar ut för hinder i trafiken på grund av att det byggs", konstaterar en av eleverna och lägger till att det känns bättre om man får informationen i förväg via till exempel tidningar, tv, facebook, eller allra helst direkt vid busshållplatsen.
Varför inte en korvkiosk?
Utformningen av stationerna var en annan fråga som togs upp. Några synpunkter som framkom under samtalen är att uppgångar ska vara ljusa med breda trappor. Flera av eleverna nämnde också att det borde finnas möjlighet att köpa mat på stationen, varför inte i en korvkiosk?
Samtalen med eleverna är en del i arbetet med att ta fram en barnkonsekvensanalys för Västlänken. Barn och ungdomar ska kunna resa säkert och förflytta sig genom hela transportsystemet på samma villkor som alla samhällsmedborgare.
– Barn och ungdomar kan se saker på ett annat sätt och därför är det viktigt att vi tar tillvara deras kunskaper. I grund och botten handlar det ju om att vi har skrivit på barnkonventionen och därmed ska ta hänsyn till de här frågorna, och som myndighet har vi så klart ett ansvar att se till att detta efterlevs i praktiken. Även om de flesta av just de barn och ungdomar vi pratar med nu är vuxna när väl pendeltågen börjar köra i Västlänken så finns det ju andra barn och unga som ska åka tåg till och från de nya stationerna, säger Mira Andersson Ovuka.