– När vi bygger tar vi väldigt stor hänsyn till omgivningarna. Skulle Citybanan ha byggts någon annanstans i Sverige hade den varit klar på halva tiden. Samtidigt är det oundvikligt att vi orsakar viss påverkan. Våra arbeten stör människor i deras hem och det kan också uppstå skador på fastigheter, säger Anders Johansson, fastighetschef på Projekt Citybanan.
Vi anpassar våra arbeten så att risken för skador minimeras. Vi besiktigar fastigheter innan vi inleder våra arbeten och efter att vi är färdiga. Arbetet med att inventera och dokumentera kyrkorna som befinner sig i närheten av Citybanans sträckning har pågått i ett par år. Det är ett resultat av det samarbetsavtal som Projekt Citybanan har ingått med Svenska kyrkan. Vi dokumenterar redan existerande skador så att de inte förvärras. Vi sätter även ut mätpunkter inne i de kyrkor vi passerar under, i marken och på kyrkogårdarna för att kontrollera vibrationer från sprängningarna.
Samarbete kring Riddarholmen
Samtidigt har vi sedan flera år ett gott samarbete med Statens Fastighetsverk som bland annat äger många av fastigheterna på Riddarholmen. Vi ska tillsammans hitta arbetsmetoder som gör att vi kan bygga Citybanan och samtidigt ta hänsyn till de känsliga byggnaderna där.
Sedan arbetet med att bygga Citybanan inleddes 2009 har vi genomfört cirka 2 500 sprängningar, och har i dagsläget sprängt ut omkring 40 procent av berget. Under den här perioden har vi fått in 359 anmälningar om skador. Det rör sig om sprickor i väggar, tak och golv. Vi har hittills kunnat konstatera att 15 har koppling till bygget av Citybanan. Självklart är att alla skador utreds och där vi har orsakat skador så tar vi ansvar för dem. När alla hus har efterbesiktigats kommer vi att ha en fullständig bild av läget och då sker en slutlig reglering.
Det vi redan vet är att vissa av de anmälda skadorna fanns där redan innan våra arbeten inleddes eller så ligger fastigheterna för långt ifrån för att vi skulle kunna vara orsak.
Kontroller av Maria Magdalena kyrka
För Maria Magdalena kyrka har vi ett omfattande kontrollprogram. Trots det har en mindre träbit lossnat liksom färg- och guldflagor samt putskorn från altartavlan och predikstolen. Det rör sig om bitar som är 1 till 5 millimeter stora, i vissa fall upp till 10 millimeter stora.
Flagor från Maria Magdalena kyrka. Foto: Konservator Anna Henningsson.
– Vi har ett omfattande arbete med att se till att alla känsliga byggnader vi påverkar ska dokumenteras och kontrolleras. Och det arbetet pågår för fullt, varefter tunneln går framåt, säger Anders Johansson, fastighetschef på Projekt Citybanan.