Enligt gällande rutiner rapporteras detta in till Trafikverket och vår entreprenör JVS projektledning. Marin förman Steen Hansen fungerade som räddningsledare.
Det simulerade oljeutsläppet planerades och genomfördes av JVS i samverkan med Sjöräddningssällskapet. Istället för olja användes popcorn, ett naturligt material som likt olja lägger sig på ytan – men med den viktiga skillnaden att det inte förstör naturen.
– Jag stämde av med Sjöräddningssällskapet vad de brukar använda vid liknande övningar, sedan pratade jag med länsstyrelsen för att kontrollera att det var okej att släppa ut popcorn, och det var det, berättar Lars Hellström, miljöchef på JVS.
Endast ett fåtal personer kände i förväg till övningen. Detta för att göra scenariot så verklighetstroget som möjligt. Från det att larmsamtalet inkom klockan 07.48 tog det ungefär 20 minuter till dess att Sjöräddningssällskapets båt och medföljande pråm var på plats. De lade ut länsar och samlade ihop ”oljan”, något som tog cirka en halvtimme.
– Allt har gått väldigt bra. Det är nödvändigt att vi får öva så att vi vet hur det fungerar i skarpt läge, säger Per Renman, arbetsmiljökoordinator på JVS.
När övningen var avslutad samlades alla inblandade för en så kallad "lessons learned", en genomgång av vad som gick bra och mindre bra. Något som direkt ska bytas ut är en del av de handhållna radioapparaterna, där sändarna var för dåliga.