Ynglen är små och hjälplösa när de nu börjar sitt nya liv i Lyabäcken.
- Nu gäller det för de små ynglen att hitta gömställen och äta upp sig. De får fortfarande en del av sin näring från gulesäcken, fiskarnas moderkaka, berättar Johan Inghammar, fiskodlare från Vänneåns fiskodling.
Fin bäckfåra ger goda livsförhållanden
Vattentemperaturen är cirka nio grader i Lyabäcken och utsläppsförhållandena goda.
- Bäckfåran genom Lyabäcksravinen är en fin sträcka. Här har vi helt naturligt en bra variation av små fall, djupare pölar, sand, grus och stenar. Det finns många fläckar där fiskarna trivs, säger Mikael Svensson, fiskexpert från MS Naturfakta.
Nyss utsläppta yngel i Lyabäcken. Foto: Trafikverket
Yngelutsättningen är en bonusåtgärd
Ynglen härstammar från de Lyabäcksöringar som förra våren flyttades från bäcken till Vänneåns fiskodling. Fiskarna flyttades då Lyabäcken tillfälligt sinade i samband med tunnelborrningen.
- Fiskflytten var en skyddsåtgärd som vi utförde i samråd med länsstyrelsen. Att vi nu sätter ut yngel är en bonusåtgärd och ett sätt att delvis kompensera den reproduktion som gick förlorad då vi flyttade öringarna från Lyabäcken, säger StenInge Arnesson, miljöchef på projekt Hallandsås.
Öringarna växer långsamt
De yngel som nu satts ut kläcktes på fiskodlingen vid Vänneån.
- Ute i naturen kläcks rommen nergrävd i bäckbotten. Sen simmar ynglen successivt upp genom gruset och i slutet av april börjar de röra sig på bäckbotten, berättar Mikael Svensson.
I den typ av levnadsmiljö som Lyabäcken erbjuder växer öringarna relativt långsamt. När de är tre år gamla och cirka 12-15 centimeter långa, börjar de leka och betraktas då som vuxna öringar.
- När vi gör uppföljning i höst räknar jag med att de yngel som nu släppts i är mellan 50-70 millimeter stora, säger Mikael Svensson.
Vuxna öringar sätts tillbaka senare
De vuxna öringar som finns på fiskodlingen kommer att sättas tillbaka i Lyabäcken när vattenföringen stabiliserats.