Ett 100-tal personer hade samlats vid Södertälje sluss för att beskåda stålkolossen som låg redo med en bogserbåt i fören och en i aktern. Det här är tredje gången som Projekt Citybanan, med hjälp av entreprenören JVS, slussar tunnelelement. Det finns alltså en hel del erfarenhet kring denna precisionskrävande uppgift, men nu tillkom en försvårande detalj; det tredje stålskalet är lite böjt.
När vi slussade de två första stålskalen, som är 100 meter långa, 20 meter breda och 10 meter höga, gjordes det med en marginal på ett par decimeter. Den här gången blev lösningen att på mekanisk väg öppna broklaffarna lite mer, vilket gav extra marginal till passagen.
Bogserbåtar styrde
Vid niotiden på morgonen öppnades bron vid slussen. En bogserbåt puttade, väldigt försiktigt, den enorma stål- och betongkolossen genom slussen medan en bogserbåt i fören korrigerade dess rörelser. Tio minuter i elva var tunnelelementet lyckligt igenom och åskådarna kunde pusta ut och njuta av kaffe och smörgåsar som Citybanan bjöd på.
Slutstation Söderström
Stålskalet är tillverkat i Tallin och har transporterats över Östersjön till Södertälje. Nu ska det bogseras till Underås för vidare gjutarbeten. Så småningom ska det färdas via Mälaren till Söderström där det ska gjutas färdigt. De tre tunnelelementen sänks sedan separat ned mot botten och gjuts ihop när de ligger på plats där.
Den färdiga sänktunneln kommer att vara 300 meter lång och är tillverkad i betong och stål. Den förbinder Citybanans södra och norra delar mellan Söder Mälarstrand och Riddarholmen.
↧
Stålskal genom slussen med små marginaler
↧