Citybanans arbetsområde tar upp största delen av Odenplan. Innanför det blå planket finns en grop som ska rymma den nya gemensamma biljetthallen för pendeltågs- och tunnelbaneresenärer.
I mitten av februari börjar vi försiktigt spränga bort berg i gropen för att bland annat skapa ett rulltrappsschakt. Vi spränger flera gånger varje dag och anpassar hela tiden våra sprängsalvor för att inte skada omgivande byggnader och verksamheter. Innan sprängningen hörs tre korta varningssignaler och när sprängningen är avslutad ljuder en lång ljudsignal.
Resenärer och trafikanter berörs
Även om våra sprängningar är relativt små så påverkar de omgivningen. Bland annat stänger vi den tillfälliga trappan och hissen under själva sprängningen, vilket innebär att resenärer får använda de ordinarie uppgångarna på Karlbergsvägens norra sida istället. Det är också troligt att vi stoppar vägtrafiken på Karlbergsvägen vid sprängningen.
- Sprängningarna i gropen kommer att märkas för de som befinner sig i närheten - nere på gröna linjens plattform eller uppe på Odenplan, säger Per Lunde, projektledare för Citybanans delprojekt Norr.
Tunnelbanans och Citybanans personal kommer att finnas på plats vid sprängningar för att informera och vägleda resenärer.
Även tunnelsprängningar påverkar
Sprängningarna i gropen kommer att pågå till hösten 2012, men det är inte bara i gropen vi borrar och spränger för Citybanan. Både servicetunneln och spårtunnelns fronter närmar sig Odenplan norrifrån och under våren kommer de så nära att vi tillfälligt måste stoppa tunnelbanetrafiken och utrymma stationen under vissa sprängningar.
- Det handlar om cirka 20 minuter upp till några gånger om dagen under ungefär ett år framöver, berättar Per Lunde.
Våra arbeten med den nya biljetthallen under mark är samtidigt grundläggning för den nya entrébyggnaden ovan jord. Redan 2013 öppnar den nya entrébyggnaden för tunnelbanans resenärer.