Cirka 18 kilometer av Förbifart Stockholm kommer att bestå av tunnlar. I ett unikt projekt testar nu Trafikverket hur människor reagerar när de kör i långa tunnlar. Det gäller att motverka den monotoni och oro som en del människor kan känna vid färd under jord. Testerna görs i en avancerad simulator på VTI, Statens Väg- och transportforskningsinstitut.
– Lösningen är rätt gestaltning. Arkitekter har funderat över hur man inreder tunneln så att den känns intressant och trygg att färdas i. Men fungerar det som vi tänkt? Det prövar vi nu genom att placera testpersoner i en stor ”låda”, försedd med stora bildskärmar i tre dimensioner. Testpersonerna kör själva ”sin” bil under mycket realistiska förhållanden, berättar Nils Outters, Trafikverkets projekteringsledare för tunnlar.
En omväxlande och intressant gestaltning hjälper föraren att orientera sig och hålla sig alert under jord. Samtidigt får inte utformningen distrahera på ett sätt som äventyrar säkerheten.
– Vi går en balansgång. För det är skillnad på trygghet och säkerhet. Trygghet är en subjektiv upplevelse medan säkerhet kan mätas objektivt. Det som känns tryggt behöver alltså inte vara säkert och vice versa. Och säkerheten kan vi inte tumma på.
Två tester ger svar
Det första testet undersöker gestaltningens inverkan på föraren och körningen när han eller hon kör gestaltningsprogrammet. Andra gången helt utan färg- och formgivning i ett grått rör med en enkel, rak belysning. Förarens beteende och reaktioner registreras och analyseras i de båda situationerna och jämförs.
I det andra testet prövas återigen den tänkta gestaltningen, men nu släpps medtrafikanter in. Detta för att mäta trafikantens beteende och förmåga att samverka i en trafiksituation.
– I båda fallen får förarna redogöra för sina subjektiva upplevelser av orientering, variation, skyltning och trygghetskänsla. Samtidigt mäts prestationerna och handlingarna objektivt i simulatorn. Till och med ögonrörelserna registreras av kameror, förklarar Nils Outters.
Är vi på rätt spår?
24 försökspersoner medverkar i testet, lika många män som kvinnor i åldrar mellan 25 och 65 år. Nils Outters är förväntansfull:
– Visst blir det spännande att se resultatet. Är vi på rätt spår eller behöver vi tänka om kring gestaltningsprogrammet? Viktigast med testet är att vi försäkrar oss om att gestaltningen inte har någon negativ inverkan på säkerheten. Samtidigt hoppas vi att den kan öka trafikantens upplevelse av trygghet för en lugn och behaglig resa längs Förbifart Stockholm.
Simulatorstudien ska slutrapporteras innan sommaren.