De flesta som svarat på undersökningen är klart positiva eller mycket positiva till utbyggnaden. Många nämner säkrare vägar och bättre framkomlighet som de mest påtagliga effekterna av projektet när det väl står färdigt.
– Det känns så klart bra att nästan alla känner till projektet och tycker att det innebär en positiv utveckling i regionen, både vad gäller framkomlighet och säkerhet. Vi ser även att många efterfrågar tidplaner och uppdateringar om utvecklingen av bygget och projektet och vi ska göra vårt bästa för att vara tydliga med hur läget är på de olika etapperna, säger Sara Distner, projektchef BanaVäg i Väst.
Trots att de flesta är positiva till utbyggnaden uppger ändå mer än hälften av de som bor i Ale och Lilla Edet och fyra av tio i Trollhättan att de påverkas negativt under själva byggtiden, främst genom längre restider och begränsad framkomlighet.
– Att många nämner att de påverkas av längre restider och sämre framkomlighet är förståeligt med tanke på att vi nu bygger intensivt på samtliga kvarvarande deletapper och att bygget på många ställen sker i direkt anslutning till trafiken. I ett projekt av den här storleken går det inte att helt undvika störningar, men vi tar till oss synpunkterna om att det ibland upplevs som rörigt och att skyltningen kan vara svår att förstå. Det är något vi måste jobba vidare med och ta med oss i samtalen med våra entreprenörer, avslutar Sara Distner.
Sammanfattning av resultatet
- Kännedomen om projektet är hög – i Ale kommun känner samtliga tillfrågade till att utbyggnaden gäller både E45 och järnvägen. Framförallt nämner de spontant bättre framkomlighet som den främsta orsaken till utbyggnaden.
- De flesta är klart positiva eller mycket positiva till utbyggnaden.
- De som är negativa uppger att de tycker att det är rörigt, dåligt planerat och dåligt skyltat.
- Mer än hälften av de som bor i Ale och Lilla Edet och fyra av tio i Trollhättan upplever att de påverkas negativt under byggtiden, främst genom att det tar längre tid att resa och att det är svårare att ta sig fram.
- Nästan alla har nåtts av information om Bana Väg i Väst, framförallt via media men även direkt från Trafikverket (via webb, informationsmöten eller direkt i brevlådan).
- Projekttidningen är den direktinformation från Trafikverket som har fått störst genomslag.
- I Ale har 88 procent av de tillfrågade uppmärksammat annonserna i Alekuriren. I Lilla Edet är motsvarande siffra 55 procent.
Rapport BanaVäg i Väst kunskaps- och attitydundersökning 2011 (pdf-fil, 2 MB, öppnas i nytt fönster)
Undersökningen har genomförts via telefonintervjuer. Insamlingen pågick mellan den 21 november och den 14 december 2011. I urvalet fanns boende i kommunerna Ale, Lilla Edet och Trollhättan stad. 300 intervjuer per kommun har genomförts, alltså 900 intervjuer totalt. Tre tidigare undersökningar med samma syfte har genomförts, en nollmätning 2006 samt två uppföljningsmätningar 2007 och 2009.