Ovanifrån ser de ut som någon slags pontoner där de ligger i Söderström, 100 meter långa och 20 meter breda. Inte alla stockholmare anar att dessa flytetyg är delar av det som ska bli Citybanans sträckning under vattnet mellan Riddarholmen och Södermalm. Med tre jättelika tunnelelement bygger Trafikverket en sänktunnel som kommer att monteras ihop som en gigantisk byggsats och fogas samman med Citybanans bergtunnel under sommaren 2013.
Så en samling journalister fick den 29 mars möjlighet att följa med till ett av dessa sänktunnelelement. Turen gick från Söder Mälarstrand ut till TE1, som det första av de tre tunnelelementen kallas. Vi gick ombord på taket och tog oss via en manlucka, stege och trappa ned i elementet.
Inuti gav ljusarmaturer ett tillräckligt bra ljus för att man skulle kunna studera de väldiga ballasttankarna i stål på närmare håll. Med hjälp av dessa kommer tunnelelementen, som idag flyter av egen kraft, att på ett kontrollerat sätt att kunna sänkas ned på de stöd som förberetts på botten.
- Det är en häftig upplevelse att komma ner i det som 2017 ska bli den färdiga pendeltågstunneln, tyckte Peter Jonsson, projektledare på Citybanan vid Trafikverket.
Nu återstår att få på dubbla tätskikt på tunnelelementens betongtak.
- Vi lägger på 2 x 2,5 millimeters sprayat membran i ett syntetiskt material. Ovanpå det sedan 50 millimeter skyddsbetong och därefter ett lager med 5 millimeter stål. Slutligen lägger vi på ett 150 millimeter tjockt lager av skyddsbetong, förklarar Thomas Lindberg, projektchef på JVS, som bygger sänktunneln på uppdrag av Trafikverket.
När arbetet med anslutningarna i bägge ändar på Riddarholmen och Söder Mälarstrand sedan är klart kan hela konstruktionen monteras på plats med en långsam, kontrollerad sänkning. Men då är vi alltså framme vid sommaren 2013.