- Först monteras alla kuttrarna av från borrhuvudet. Därefter delas borrhuvudet i bitar så att det enkelt kan transporteras ut, berättar Tobias Andersson, blockchef på tunnelborrmaskinen.
Tobias Andersson. Foto: Trafikverket
För att underlätta delningen av borrhuvudet skar man först av en del längst ner. När denna bit hade avlägsnats roterades borrhuvudet så att man kunde fortsätta att ta loss en ny bit längst ner. Därmed kunde allt arbete göras säkert från markplan, jämfört med om man hade varit tvungen att utföra arbetet uppe på borrhuvudet. Inga stora bitar av borrhuvudet riskerade heller att falla ner.
En bit av borrhuvudet håller på att svetsas loss. Foto: Trafikverket
Nu när borrhuvudet är bortmonterat ska hela Åsa, förutom skölden, köras ut mot norr på den räls som har lagts ut.
Skölden som är den skyddande delen längst fram på borren kommer att gjutas in och lämnas kvar i berget och bli som en extra armering mellan lining, bakfyllnad och berg.
Här har borrhuvudet tagits bort. Foto: Skanska-Vinci
- Transportband, rör och räls som gått från arbetsplatsen i söder och in till TBM håller på att plockas bort. Tunneln ska tömmas från allt så att järnvägsinstallationerna kan påbörjas, säger Tobias.
Rälsen är lagd så att man enkelt ska kunna dra ut Åsa när borrhuvudet nu är bortmonterat. Åsa har idag gummihjul som den tar sig framåt på inne i tunnelröret. Men när den ska ut ur tunneln på räls måste gummihjulen bytas ut till järnhjul för räls. Foto: Trafikverket
När östra tunneln blev klar monterades borrhuvudet ner på samma vis. Men då backade man tillbaka hela maskinen mot söder istället för att köra ut den mot norr som vi gör denna gången.
- Anledningen att vi inte backar ut den denna gång är för att det pågår många jobb på söder som i så fall hade behövts pausas. Dessutom är stålbalkar installerade utanför tvärtunnlarna för att hålla tvärtunnelöppningarna uppe, och dessa balkar skulle vara i vägen för TBM om den backas ut, förklarar Tobias.
Till vänster ser man en stålbalk från en tvärtunnel. I taket hänger ventilation och transportband. Till höger ser man vattenledningar och längs marken ligger en räls. Allt utom stålbalken ska tas bort. Foto: Trafikverket
Förutom de vanliga tunnelarbetarna från Skanska-Vinci har 15 personer från Herrenknecht åkt hit från Tyskland för att jobba med nedmonteringen. Herrenknecht är företaget som har tillverkat Åsa och är de som bestämmer vad som ska skrotas och vad som är värt att behålla till andra tunnelborrmaskiner. Skrotet tas ut till en skrotgård där delningsarbetet fortsätter.
- Hela nedmonteringen och utkörningen av TBM beräknas ta ca tre månader. När Åsa är ute ur mottagningskammaren som den nu står i, ska kammaren linas, dvs kläs in i betong så att den också blir rörformad och tätad som resten av tunneln, avslutar Tobias.