Quantcast
Channel: Trafikverket - projektnyheter
Viewing all 2238 articles
Browse latest View live

Tunnelborrmaskinen Åsa monteras ner

$
0
0

- Först monteras alla kuttrarna av från borrhuvudet. Därefter delas borrhuvudet i bitar så att det enkelt kan transporteras ut, berättar Tobias Andersson, blockchef på tunnelborrmaskinen.

Tobias Andersson
Tobias Andersson. Foto: Trafikverket

För att underlätta delningen av borrhuvudet skar man först av en del längst ner. När denna bit hade avlägsnats roterades borrhuvudet så att man kunde fortsätta att ta loss en ny bit längst ner. Därmed kunde allt arbete göras säkert från markplan, jämfört med om man hade varit tvungen att utföra arbetet uppe på borrhuvudet. Inga stora bitar av borrhuvudet riskerade heller att falla ner.

Svetsning
En bit av borrhuvudet håller på att svetsas loss. Foto: Trafikverket

Nu när borrhuvudet är bortmonterat ska hela Åsa, förutom skölden, köras ut mot norr på den räls som har lagts ut.
Skölden som är den skyddande delen längst fram på borren kommer att gjutas in och lämnas kvar i berget och bli som en extra armering mellan lining, bakfyllnad och berg.

utan huvud
Här har borrhuvudet tagits bort. Foto: Skanska-Vinci 

- Transportband, rör och räls som gått från arbetsplatsen i söder och in till TBM håller på att plockas bort. Tunneln ska tömmas från allt så att järnvägsinstallationerna kan påbörjas, säger Tobias.

Räls
Rälsen är lagd så att man enkelt ska kunna dra ut Åsa när borrhuvudet nu är bortmonterat. Åsa har idag gummihjul som den tar sig framåt på inne i tunnelröret. Men när den ska ut ur tunneln på räls måste gummihjulen bytas ut till järnhjul för räls. Foto: Trafikverket

När östra tunneln blev klar monterades borrhuvudet ner på samma vis. Men då backade man tillbaka hela maskinen mot söder istället för att köra ut den mot norr som vi gör denna gången.

- Anledningen att vi inte backar ut den denna gång är för att det pågår många jobb på söder som i så fall hade behövts pausas. Dessutom är stålbalkar installerade utanför tvärtunnlarna för att hålla tvärtunnelöppningarna uppe, och dessa balkar skulle vara i vägen för TBM om den backas ut, förklarar Tobias.

Tunnel
Till vänster ser man en stålbalk från en tvärtunnel. I taket hänger ventilation och transportband. Till höger ser man vattenledningar och längs marken ligger en räls. Allt utom stålbalken ska tas bort. Foto: Trafikverket

Förutom de vanliga tunnelarbetarna från Skanska-Vinci har 15 personer från Herrenknecht åkt hit från Tyskland för att jobba med nedmonteringen. Herrenknecht är företaget som har tillverkat Åsa och är de som bestämmer vad som ska skrotas och vad som är värt att behålla till andra tunnelborrmaskiner. Skrotet tas ut till en skrotgård där delningsarbetet fortsätter.

- Hela nedmonteringen och utkörningen av TBM beräknas ta ca tre månader. När Åsa är ute ur mottagningskammaren som den nu står i, ska kammaren linas, dvs kläs in i betong så att den också blir rörformad och tätad som resten av tunneln, avslutar Tobias.


Tunnlarna i Förbifart Stockholm har fått sina namn

$
0
0

Namnen är viktiga bland annat för att räddningstjänsten eller Trafik Stockholm snabbt ska kunna identifiera var en eventuell incident har inträffat.

Förbifart Stockholms huvudtunnlar, som sträcker sig mellan Kungens kurva och Hjulsta, kommer att heta Upplandstunneln i norrgående riktning och Södermanlandstunneln i södergående. Tunneln mellan Hjulsta och Akalla är namnsatt utifrån de reservat som omger tunneln, norrut går Hanstatunneln och söderut går Järvafältstunneln. Vid Häggvik kommer tunnlarna att heta Fyndettunneln i norrgående riktning och Kronåstunneln söderut.

Ramptunnlarna, det vill säga på- och avfartstunnlarna till huvudtunneln, kommer i Kungens Kurva att heta Rubin-, Diamant-, Smaragd- och Safirtunneln. På Lovön heter ramptunnlarna Slotts-, Torn-, Park- och Teatertunneln. Namnen på ramptunnlarna i Vinsta är hämtade från områdena i närheten; Solhems-, Kälvesta-, Hässelby- och Grimstatunneln.

Klicka här för att se hela kartan

Sjätte brosektionen lyfts på plats

$
0
0

Brosektionen anlände i fredags från Polen via pråm och har varit förankrad i Tunaldals hamn i väntan på lyft. På morgonen den 7 oktober anlände brosektionen till Sundsvallsfjärden för att pråmen skulle justeras på plats innan lyftet.

Denna sektion är den sjätte i ordningen av totalt nio som lyfts över vattnet. Den är 141 meter lång och väger 2100 ton.

Alla nio sektioner beräknas vara på plats innan isen lägger sig i Sundsvallsfjäden i vinter.

Den sjätte brosektionen anländer.
Brosektionen anlände till Sundsvall från Polen på eftermiddagen den 4 oktober.

Den sjätte brosektionen lämnar Polen.
Den 141 meter långa och 2100 ton tunga brosektionen lämnade Polen den 29 september.

 

 

Bullrande arbeten vid Tensta

$
0
0

Den 9 oktober börjar vi spränga vid Tensta. Även lokalgatan vid Tensta ska, på en del av sträckan, gå genom en tunnel och därför ska vi nu spränga bort berget där. Vi spränger på dagtid och arbetet pågår till februari 2014. Förutom sprängningarna kan det också bullra när vi krossar sten  och när vi lastar lastbilarna med sprängsten.

Vi har sedan i somras slagit ner pålar för att stabilisera marken där vi ska bygga en bro för lokalgatan vid Elinsborgsskolan. Arbetet med att påla är nu färdigt.

Lägesrapport Projekt Hallandsås vecka 41

$
0
0

Norra arbetsplatsen, Båstad Nedmontering av Åsa pågår.

Tvärtunnlar Inför borrstarten i det västra tunnelröret återstod 11 av 19 tvärtunnlar att bygga. Vi numrerar tvärtunnlarna från norr till söder, med nummer ett från Båstad i norr och 19 vid Förslöv i söder.

I tvärtunnel 1, 3, 4, 5, 6 och 7 pågår arbeten med betonginklädnad.

Läs mer om tvärtunnelarbetena här

Södra arbetsplatsen, Förslöv Arbeten pågår bland annat med isolerade dräner, inlastning av bergmaterial för den kommande banan samt montering av infästningar för kontaktledningar.

Skyddsåtgärder Grundvattenavsänkning i kombination med den låga nederbörden gör att pumpning av vatten till Lyabäcken samt bevattning av vissa markområden genomförs. Åtgärderna är en del av det åtgärdsprogram som utarbetas inför varje torrsäsong.

Störande nattarbete på E4:an vid Norrtull

$
0
0

Vi kommer att reparera broskarven på E4:an norrut, strax norr om Norrtull. För att kunna göra det måste vi stänga av E4:an norrut under natten. Trafiken kommer under tiden att ledas om via Norrtull. Vi ber om ursäkt för det buller som arbetet eventuellt kan medföra.

Arbetet pågår:

Nätterna mellan onsdag 9 oktober och fredag 11 oktober,
kl. 22.00 – 05.00.


För mer information om ovan arbeten, kontakta:

Peter Rydell, Trafikverket, tel. 070-420 03 04

Sex av nio sektioner till Sundsvallsbron på plats

$
0
0

Det var så gott som vindstilla när den 141 meter långa och 2100 ton tunga brosektionen långsamt lyftes på plats under tisdagen den 8 oktober. På förmiddagen strilade regnet men vid lunchtid blev det uppehåll och med solglimt.

De sista justeringsarbetena för sektionen avslutade under kvällen. Nu ska sektionen mätas in före den kapas av några centimeter i ena kortänden för att sedan skjutas ihop med den monterade sektionen. Efter det arbetet kan ihopsvetsning av skarvarma påbörjas.

Pråmen som sektionen fraktas på, Veka, återvände till Polen den 9 oktober för att hämta ytterligare en sektion. Vi återkommer med information om nästa brolyft här på hemsidan.

Nu återstår endast tre sektioner innan Sundsvallsbron sträcker sig över fjärden. De totalt nio stålsektionerna beräknas vara på plats före årsskiftet.

 

Uppdrag tilldelade för fastighetsbesiktning och störningshantering för Förbifart Stockholm

$
0
0

Uppdragen innebär att utföra för- och efterbesiktning av fastigheter, anläggningar och utrustning som kan skadas av vibrationer under bygget av den nya leden. I uppdraget ingår också att föreslå förebyggande åtgärder där det kan behövas.

- Det är en viktig pusselbit i projektet som nu har kommit på plats. Och det är glädjande att samtliga anbud har varit genomarbetade, konkurrenskraftiga och bra. Två kompetenta företag har vunnit dessa anbud och vi ser fram emot ett gott samarbete, säger Johan Brantmark, projektchef i Förbifart Stockholm.

De inkomna anbuden har utvärderats utifrån pris och utifrån mervärde i form av industriellt tänkande, affärsmässighet och samarbete.

Den sammanlagda kontraktssumman är cirka 100 miljoner kr. Uppdragen är uppdelade i en nordlig och en sydlig sträcka av förbifarten där den sydliga går från Vårby Backe till mälarpassagen mellan Lovön och Grimsta. I detta uppdrag ingår även synpunkts- och klagomålshantering dvs att ta emot och handlägga ärenden som gäller störningar eller påverkan från bygget för hela Förbifart Stockholm, inklusive sträckan norr om Mälaren.

Det sydliga uppdraget har tilldelats NCA Nitro Consult och Ansvarsbesiktning i samarbete HB. Det nordliga uppdraget som gäller från mälarpassagen till och med Häggvik i Sollentuna har tilldelats Bergsäker AB. Båda de vinnande anbuden visade betydande mervärden i sina genomförandeplaner.

Kontrakt kommer att tecknas efter utgången av den tidsfrist om 10 dagar som gäller för överprövning enligt Lou.

För ytterligare information:
Karin Hård af Segerstad, stabschef, projekt Förbifart Stockholm
tel: 070-762 23 69


Utsikt och utsmyckning i Fläsian

$
0
0

På flera platser längs nya E4 Söder om Sundsvall lägger entreprenören Peab en så kallad ordnad stenfyllning. Det görs främst under och intill broar och huvudsakligen för att förhindra erosion. Men det skapar också en vacker utsmyckning längs den nya vägen.

OrdnadstenfyllningvidbronöverSolbergsvägeniNjurunda
Bron över Solbergsvägen i Njurunda med ordnad stenfyllning vid bron.

Det är ett tidskrävande arbete med flera moment. Bland det sprängda berget görs ett noggrant urval av sprängsten. De ska vara lagom stora, lite runda i formen och så släta som möjligt.

Sprängsten väljs noggrant ut till den ordnade stenläggningen

I Fläsian jobbar Kåre Öberg och Bengt-Erik Sjöberg från Peab med att lägga stenar mellan de båda körfälten. Här delar sig körfälten  i olika nivåer med en höjdskillnad på ett par meter. 

Kåre Öbergoch Bengt-Erik Sjöberg från Peab jobbar med att lägga stenar mellan körfälten i höjd med Fläsian

- Det är som att lägga ett gigantiskt pussel. Vi snurrar, vrider och vänder på stenarna för att få dem att passa ihop. Det är ett tungt och tidskrävande arbete men vi tycker att resultatet blir jätte fint, berättar Sundsvallsbon Kåre Öberg, Peab.

Till sin hjälp har han Bengt-Erik Sjöström från Ljustorp som med van hand styr sin grävmaskin, Hitachi 210. Tillsammans lägger de sten för sten längs slänten mellan de båda körfälten där norrgående körfält går lägre än södergående.

UtsiktfrånnyaE4ihöjdmedFläsian

- Arbetsmiljön kan vi inte klaga på, vi har en fantastiskt vacker utsikt härifrån Fläsian. säger Kåre och blickar ut över Bottenhavet och inloppet till Sundsvallsfjärden.

 

 

Nya E4 i Skönsberg öppnas

$
0
0

Trafiken kommer att ledas över till den framtida E4-sträckningen på söndag förmiddag. Det handlar fortfarande om en tillfällig lösning med ett körfält i vardera färdriktningen.

Mats Lögdahl, projektledare Trafikverket- Flytten är nödvändig för att vi ska kunna bygga klart både stödmurar samt de två södergående körfälten, samt inte minst för att de nya broarna över E4 ska kunna öppna senare i höst, förklarar Mats Lögdahl, Trafikverket projektledare.

Nya möjligheter

Omledningen, som kommer gälla i ca ett år framåt, får direkt positiva effekter för boende i området. I och med att motorvägen sänkts med som mest sex meter kommer exempelvis bullerstörningarna från trafiken att minska.

- Dessutom är den nya bron i Medborgargatans förlängning, en bro som vi planerar att öppna den 23 november, efterlängtad av boende och verksamma i både Skönsberg och Haga, säger Mats Lögdahl och avslutar:

- Sträckan kommer att ha en högsta tillåten hastighet på 50 kilometer i timmen eftersom trafiken kommer att gå i direkt anslutning till våra entreprenörers arbetsområde. Vi ber därför alla trafikanter att visa hänsyn och ta det lugnt förbi arbetsområdet.

Bakgrundsfakta
I juli förra året flyttade E4-trafiken över till en ca 800 meter provisoriskt sträcka längs Trafikgatan för att kunna starta bygget av nya E4. Trafikverkets entreprenör Svevia har under året schaktat och fraktat bort över 200 000 kubikmeter jordmassor vilket motsvarar ca 20 000 lastbilar. Jordmassorna har använts i närområdet till bland annat till nya fotbollsplaner vid Baldershov och till att täcka en nedlagt kommunal soptipp vid Tamböle.

Svevia har sprängts bort och krossat nästan 50 000 kubikmeter berg som motsvarar ca 5000 lastbilar. Det krossade materialet har återanvänds till vägbygget. Ca 5000 ton asfalt har lagts i de två körfälten som nu öppnas. Resterande delen asfalt ca 7500 ton läggs under nästa år.

 Nya E4 iSkönsberg

Omledning i Skönsberg.

 

Succé för Citybanans tunnelvisning - igen!

$
0
0

7000 besökare kan inte ha fel - Citybanan är något alldeles speciellt. Kön till visningen ringlade sig lång, flera varv i Fatbursparken, upp över Medborgarplatsen och hela vägen bort till Götgatan.

 Kö på Medborgarplatsen
Dubbla köer över hela Medborgarplatsen.

2000 bananer stärkte kön

Upp till 2,5 timme köade unga, gamla och många där emellan för att utforska Citybanans tunnel under Södermalm. 2000 citybananer delades ut för att stärka kön. För den tålmodige väntade informationsutställningar, bildspel, filmvisning och fika nere i berget. Citybanans experter fanns på plats för att berätta om sina jobb.

Blicka bort mot tunneln under vattnet

Besökarna fick bland annat gå i den förstärkta tunneln under Maria Magdalena kyrka och i den betongtunnel som vi nu gjuter under ett parti där bergets täckning är ovanligt liten. Längs den 1130 meter långa tunnelpromenaden gavs även möjlighet att kika in mot den tunnel som vi sänkte ner i Riddarfjärden och anslöt till Söder Mälarstrand i våras.

 Barn i tunneln

Nyfiken dam

I slutet av tunneln fanns Café Sankta Barbara för att bjuda besökarna på kaffe, saft och bullar. Runt 5000 kanelbullar gick åt. Vid utgången fanns även ett barntält med möjlighet för alla barn att rita och berätta om sin upplevelse, gå en tipspromenad och få en ballong.

Fota sig som tunnelarbetare

Stort tack, alla 7000 som kom för att utforska Citybanans tunnel!

 

Nästa visning

Vi visar Ciybanans tunnel för allmänheten en eller två gånger per år. Att det blir en ny visning nästa år kan vi lova, men produktionen och byggandet av Citybanan styr var och när det kan bli av. Vi ses då! 

E4-trafiken flyttad i Skönsberg

$
0
0

Nu när trafiken är flyttad kommer Trafikverkets entreprenör Svevia att påbörja arbetet med att bygga klart de två södergående körfälten på nya E4 och resterade del av stödmuren samt kunna färdigställa de båda broarna för Skönsbergsvägen och Medborgargatan som öppnar senare i höst.

Varning vägarbeteDen högsta tillåtna hastigheten längs den nya E4-sträckan är 50 kilometer i timmen eftersom trafiken kommer att gå i direkt anslutning till våra entreprenörers arbetsområde. Vi ber därför alla trafikanter att visa hänsyn och ta det lugnt förbi arbetsområdet.

  

Trafikverkets entrepernör Svevia flyttar E4-trafiken.
Trafikverkets entreprenör Svevia förbereder inför trafikflyten söndagen den 13 oktober.

Lyckade brandtester i tunnel i Norge

$
0
0

- Vi vet nu att en brand på hela 50 MW framgångsrikt kan bekämpas med det nya systemet, säger Ulf Lundström, tunnelsäkerhetssamordnare för Trafikverkets vägtunnlar.

50 MW motsvarar en brand på cirka 20 övertända bilar som brandbekämpningssystemet alltså klarade av att släcka. När man har gjort liknande tester med andra system som vattendimma och traditionella sprinklers, har systemen endast klarat av att begränsa och dämpa brandeffekten, men inte att släcka.

Brandbekämpningssystemet, som är utvecklat av Trafikverket och Brandskyddslaget i samarbete med SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, är ett förenklat sprinklersystem speciellt framtaget för vägtunnlar med tät trafik. Det handlar om en enkel och relativt billig lösning där släckvatten sprutas från munstycken i ett rör som monteras längs med taket i tunnlarna.

- Resultaten av testerna kommer att påverka synen runt om i världen på hur framtida brandbekämpningssystem kan dimensioneras. För vår del fick vi bekräftat att det är rimligt att dimensionera brandventilationen för en brand under 50 MW, säger Ulf Lundström.

Testerna genomfördes av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, som nu kommer att skriva en vetenskaplig rapport och tillsammans med Trafikverket sprida resultaten inom EU. Testerna har delfinansierats med hjälp av pengar från EU:s program för transeuropeiska transportnät, TEN-T, som har till uppgift att förbättra transportinfrastrukturen i hela EU.

Bilder från testet

Tunnelmynning

Runehamartunnelns mynning (Foto: Henric Modig)

Träpallar

De 420 träppallarna som ska brännas upp. (Foto: Henric Modig)

Kamera

Kameran är väl isolerad från värmen från branden. (Foto: Henric Modig)

Branden

Träpallarna brinner för fullt inne i tunneln.

 

Toppbilden visar deltagare vid testet: Från vänster Henric Modig (Trafikverket), Ulf Lundström (Trafikverket), Glenn Appel (SP), Haukur Ingason (SP), Conny Becker (Trafikverket)

Avstängd tågtrafik mellan Stockholm Central och Älvsjö 18-21 oktober

$
0
0

För att förbereda för Citybanan gör vi en hel del anpassningar av järnvägen mellan Årsta och Älvsjö. Till exempel gör vi kontaktlednings- och signalarbeten, schaktar och flyttar spår.

All tågtrafik stängs av

Helgen 18-21 oktober lägger vi i två nya växlar. Vi stänger av all tågtrafik mellan Stockholm Central och Älvsjö, från fredag kväll 22.00 till måndag morgon 05.00, och arbetar dygnet runt.

Under helgen gör vi även arbeten dygnet runt vid station Stockholms södra. Bland annat borrar vi under spåren i Fatbursparken och gör förberedelser i signalanläggningen för att kunna koppla in Citybanan. Vi gör plats i ställverket på Stockholms södra, rensar och flyttar på exempelvis reläer.

Lägesrapport Projekt Hallandsås vecka 42

$
0
0

Norra arbetsplatsen, Båstad Nedmontering av Åsa pågår.

Tvärtunnlar Inför borrstarten i det västra tunnelröret återstod 11 av 19 tvärtunnlar att bygga. Vi numrerar tvärtunnlarna från norr till söder, med nummer ett från Båstad i norr och 19 vid Förslöv i söder.

I tvärtunnel 1, 3, 4, 5, 6 och 7 pågår arbeten med betonginklädnad.

Läs mer om tvärtunnelarbetena här

Södra arbetsplatsen, Förslöv Arbeten pågår bland annat med isolerade dräner, inlastning av bergmaterial för den kommande banan samt montering av infästningar för kontaktledningar.

Skyddsåtgärder Grundvattenavsänkning i kombination med den låga nederbörden gör att pumpning av vatten till Lyabäcken samt bevattning av vissa markområden genomförs. Åtgärderna är en del av det åtgärdsprogram som utarbetas inför varje torrsäsong.


Bana väg Motala-Mjölby invigt

$
0
0

Några minuter efter invigningsceremonin i Motala stadspark på onsdagseftermiddagen släpptes trafiken på över den mäktiga Motalabron som elegant sträcker sig över Motalaviken, en del av nya väg 50 och nya genomfarten i Motala. Och trafikanterna var många som denna dag ville ta en tur på nya vägen och bron.

– Vi har väntat i 72 år på det här. Nu är det äntligen verklighet, sa Kerstin Bengtsson, Motala.

Nytt landmärke

Projektet BanaVäg Motala-Mjölby har byggt en ny mötesfri väg, åtta nya trafikplatser, ett 70-tal broar, ny genomfart i Motala, en ny pendeltågsstation i Skänninge, rustat upp Motala C, byggt ut ett enkelspår till dubbelspår och sist men inte minst, förverkligat Motalas nya landmärke – Motalabron.

Motalabron

– Denna nya bro över Motalaviken är även en viktig del i en övergripande utveckling av infrastruktur här i Östergötland. Detta kommer att ha stor betydelse lokalt och regionalt men även för nationella och internationella transporter, sa kungen i sitt tal.

Snabbare, enklare och säkrare

Invigningen inleddes redan på morgonen med ett seminarium för inbjudna gäster. Seminariet hade temat "Tillsammans skapar vi samhällsutveckling i regionen" och där talade bland annat infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, landshövding Elisabeth Nilsson samt kommunfullmäktiges ordförande i Mjölby kommun Jörgen Oskarsson och Motala kommun Karl-Axel Molinder Petterson. Under förmiddagen genomfördes även en publik ceremoni för allmänheten vid den nya pendeltågsstationen i Skänninge, Mjölby kommun.




Flera hundratals barn väntar med sina flaggor i Skänninge.

Kommunstyrelsens ordförande i Mjölby kommun, Cecilia Vilhelmsson var mycket glad och nöjd:
– Idag är vi extra stolta över vår hembygd, och vi har omvärlden närmare än någonsin. Nu blir resor och transporter snabbare, enklare, säkrare och mer miljövänliga.

Kortege över Motalabron

Kungen deklarerade i Skänninge järnvägsdelen i projektet för invigt. I kortege for sedan de inbjudna gästerna längs den nya vägen och över Motalabron. Högst upp på bron stannade sällskapet, klev ur och vinkade till de församlade medierepresentanterna, vilket sändes live på storbildsskärmar i stadsparken där fyra tusen personer samlats för att bevittna detta historiska ögonblick.

Nya dörrar öppnas för utveckling

I Motala fortsatte invigningen med ceremoni och underhållning.

– Miljön blir bättre och staden blir en helhet när den tunga genomfartstrafiken flyttas. Motalabron ger oss hopp om en ny och spännande framtid! sa kommunstyrelsens ordförande i Motala kommun, Camilla Egberth.

Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm konstaterade att utbyggnaden av väg och järnväg stärker tillväxten, såväl nationellt som regionalt och tackade alla inblandade för ett väl utfört arbete.

– What a feeling, konstaterade kungen i sitt tal och hyllade både den nya vägen och järnvägen och förklarade därefter hela projektet invigt.

Foto:Kerstin Eriksson 
Text: Elisabeth Walther Lindqvist

Nu flyttas farleden i Sundsvallsfjärden

$
0
0

För att kunna bedriva brobygget på ett säkert sätt har arbetsområdet ute på fjärden märkts ut med hjälp av gula bojar. Uppmärkningen innebär att framkomligheten på Sundsvallsfjärden blir något begränsad, men under hela byggtiden finns det en ca 90 meter bred farled in till inre hamnen och Selångersån.

Farleden flyttas norrut

Under hösten och vintern ska de tre sista brosektionerna till Sundsvallsbron lyftas på plats och då måste farleden flyttas i sidled av säkerhetsskäl. Farleden kommer att flyttas norrut under det tredje brospannet. När alla brosektioner är på plats kommer farleden åter att märkas ut i mitten av fjärden.

Förbjudet att visats i arbetsområdet

Det är förbjudet att vistas innanför utmärkningen. Alla som passerar brobygget måste använda farleden för deras och entreprenörens säkerhet. Stora kranar befinner sig i vattnet och lyft av tunga brospann pågår under hela hösten och vintern. Broentreprenören har ett samarbete med Polisen och Kustbevakningen för att se till att gränserna för arbetsområdet efterlevs.

 

 

Farleden flyttas i Sundsvallsfjärden

Norra Europas längsta träbro till salu!

$
0
0

Norra Europas längsta träbro är 170 meter lång och 25 meter bred, bestående av fyra överbyggnadsenheter, två gång- och cykelbroar och två vägbrodelar.
Gång- och cykelbroarna är 2,5 meter respektive 5,5 meter breda. Vägbroarna är tillsammans 16.75 meter breda. Den 1 000 ton kraftiga bron består av limträbalkar och har använts temporärt som en förbindelse mellan Stockholm och Solna över E4/E20 i Stockholm. Bron är av utmärkt kvalitet och är endast använd 2011 till 2013. Den är klassad för att klara all typ av vägtrafik.

I höst kommer den nya Solnaförbindelsen mellan Stockholm och Solna att vara färdig att tas i bruk och i mitten av november kommer träbron att rivas.

För frågor och intresseanmälan kontakta:
Håkan Andersson, projektledare Norra länken, Trafikverket, tel. 070-557 68 57,  hakan.andersson@trafikverket.se.

 

I nedanstående ritningar finns mer detaljerad information om måtten på broarna.

Ritningsnummer: 441K2001
Ritningsnummer: 441K2002
Ritningsnummer: 441K2003

Nytt vattenintag vid Lovö vattenverk

$
0
0

Lovö vattenverk producerar cirka 40 procent av stockholmarnas dricksvatten. Den nya ledningen gör det möjligt att hämta vatten på 33 meters nivå, vilket är 10 meter djupare än vad som är möjligt idag. Detta görs för att säkerställa kvaliteten på vattnet.  Det nya vattenintaget innebär att den största risken för förorenat vatten, bränsleutsläpp från fritidsbåtar i Mälaren, minimeras. Trafikverket finansierar ombyggnaden som en säkerhetsåtgärd i samband med att Förbifart Stockholm byggs. För att minimera belastningen på vägnätet kommer en stor del av det berg som tas ut i samband med tunnelbygget att transporteras med fartyg på Mälaren via tre tillfälliga hamnar istället för med lastbil på land.

Arbetet med det nya vattenintaget beräknas vara klara vid årsskiftet och kostar cirka 12 miljoner kronor.

 

Begränsad framkomlighet i Bredsand

$
0
0

För att knyta ihop övre och nedre Bredsand byggs en gång- och cykelbro över nya E4, järnvägen och nuvarande E4. Ett av brostöden till gång- och cykelbron ska byggas mellan nuvarande E4 och järnvägen. Det innebär att trafiken på E4 i södergående körfält behöver ledas förbi det område där brostödet ska byggas. Omledningen blir temporär fram till nästa sommar.

arbetenmedgång-ochcykelbron
Pågående arbeten med uppbyggnad av brostöden.

Bron som blir drygt 180 meter lång landar strax norr om Liss Motell med en så kallad snurra. 

exempelpåliknandegång-ochcykelbro
Exempel på liknande gång- och cykelbro med "snurra".

Under senhösten och vintern bygger entreprenören upp gjutformen och gjuter brostöden. I maj nästa år är det ett inplanerat tågstopp, och när inga tåg trafikerar på järnvägen passar man på att lyfta upp fackverksektionerna i stål, det som blir gång- och cykelbanan. Sedan återstår att bygga själva snurran.  Peab som är entreprenör för nya E4 bygger även denna gång- och cykelbro som planeras vara klar under nästa år. 

Viewing all 2238 articles
Browse latest View live