Quantcast
Channel: Trafikverket - projektnyheter
Viewing all 2238 articles
Browse latest View live

Lägesrapport Projekt Hallandsås vecka 45

$
0
0

Norra arbetsplatsen, Båstad
Nedmontering av Åsa pågår.

Tvärtunnlar
Huvudtunnlarna förbinds av 19 tvärtunnlar. Vi numrerar tvärtunnlarna från norr till söder, med nummer ett från Båstad i norr och 19 vid Förslöv i söder. Tvärtunnlarna 16-19 är bergtunnlar med gjutna väggar. Dessa kläs inte in med platsgjuten betong såsom resterande tvärtunnlar.

I följande tvärtunnlar är betongarbetena klara: 2 och 6 samt 8-15. I tvärtunnlarna 16,17,19 återstår mindre kompletterande injektering. I tvärtunnel 18 är gjutningen av östra väggen klar. I tvärtunnel 1, 3, 4, 5 och 7 pågår arbeten med betonginklädnad.

Läs mer om tvärtunnelarbetena här

Södra arbetsplatsen, Förslöv
Arbeten pågår bland annat med isolerade dräner.

Järnvägsarbeten
Inlastning av bergmaterial för underballast till den kommande banan pågår.

Skyddsåtgärder
Pumpning av vatten till Lyabäcken pågår. Åtgärderna är en del av det åtgärdsprogram som utarbetas inför varje torrsäsong.


Samråd pågår om järnvägsplanen för sträckan Spånga-Barkarby

Viktig milstolpe för Förbifart Stockholm - Arbetsplanen är fastställd

$
0
0

För projektet Förbifart Stockholm, är fastställelsen en avgörande milstolpe.

- Det är oerhört glädjande att vi kommit såhär långt. Snart kan vi börja handla upp tidiga entreprenader och vi räknar med att komma igång med att etablera byggarbetsplatserna till sommaren 2014 då vi hoppas ha en formell byggstart, säger Johan Brantmark, projektchef för Förbifart Stockholm.

Beslutet att fastställa arbetsplanen kan överklagas fram till den 6 december. Om beslutet inte överklagas vinner arbetsplanen laga kraft vilket innebär att Trafikverket har formellt tillstånd enligt väglagen att bygga vägen. Om beslutet överklagas överlämnas ärendet till regeringen för avgörande.

Arbetet med att ta fram arbetsplanen med miljökonsekvensbeskrivning inleddes 2006. I juni 2012 tillstyrkte Länsstyrelsen arbetsplanen. Därefter har granskningen pågått närmare ett år inom enheten för planprövning som är en särskild enhet i Trafikverket. Ärendet har varit komplext, och planprövning har funnit det nödvändigt att hämta in förtydliganden och kompletteringar för att kunna pröva ärendet och fastställa arbetsplanen.

Arbetsplanen är det dokument som bland annat innehåller detaljerade planritningar över vägens sträckning, vilka markytor som kommer att behövas och vilka fastigheter som berörs. I arbetsplanen beskrivs även vilka extra ytor som kommer att behövas under byggtiden, väganslutningar med mera.

Läs hela beslutet här (pdf-fil, 1MB)

Skönsbergsbron öppen för trafik

$
0
0

Av projektets totalt 33 broar ligger flera i Skönsbergsområdet. Sundsvallsbron får sin norra angöringspunkt här vid en ny trafikplats, och två nya broar över nya E4 ska koppla samman stadsdelarna Haga och Skönsberg. Torsdagen den 7 november öppnade en av dessa broar, den 74 meter långa och 12 meter breda bron för Skönsbergsvägen - i folkmun även kallad Skönsbergsbron. Brons anslutningar kommer att vara provisoriska under några månader. Under 2014 kommer två nya cirkulationsplatser att byggas av Sundsvalls kommun och Trafikverket.

Förbättringar för fotgängare och cyklister

Anledningen till att Skönsbergsbron behövde ersättas är att nya E4 flyttats i sidled samtidigt som den har sänks med som mest sex meter. Den nya bron är byggd cirka tre meter längre söderut än den tidigare bron för Skönsbergsvägen.

– Den nya bron är både längre och bredare än den gamla Skönsbergsbron, och på så vis även förbättrad för fotgängare och cyklister med en tre meter bred gång- och cykelväg på den ena sidan samt en ca 1,5 meter bred gångväg på den andra sidan, förklarar Mats Lögdahl.

Gång- och cykelvägarna kommer att öppna upp under vecka 46 då en hel del justeringsarbeten återstår.

Provisorisk bro rivs – påverkar trafiken

Under den ca 14 månader långa byggtiden har trafiken hänvisats till en provisorisk bro, en så kallad beredskapsbro. När den nya bron nu öppnar för trafik kommer den provisoriska bron att plockas ned. Arbetet med nedmonteringen, som beräknas ta cirka tre veckor, kommer innebära både viss omledning av trafik och kortare stopp på E4.

– Inom kort kommer ytterligare en milstolpe för projektet att passera i Skönsberg. Den 23 november öppnar vi nämligen bron i Medborgargatans förlängning, vilket kommer knyta ihop Haga och Skönsberg på ett bättre sätt än tidigare. Den bron inviger vi tillsammans med Sundsvalls kommun i samband med Skönsbergs julmarknad, avslutar Mats Lögdahl.

Mats Lögdahl,Anders Calissendorf, Maria Forslund och Sofia de Wall
Från vänster: Mats Lögdahl, projektledare Trafikverket, Anders Calissendorf, broförvaltning gatukontoret och Maria Forslund, avdelningschef gatukontoret Sundsvalls kommun samt Sofia de Wall, projektkommunikatör Trafikverket var med vid öppningen. Under nästa vecka kommer Skönsbergsbron att lämnas över till Sundsvalls kommuns gatukontor för framtida drift och underhåll.

Nya Skönsbergsbron
Bron med en av de två nya cirkulationsplatserna som kommer att byggas under 2014.

Lägesrapport från Förbifart Stockholm

Nytt nyhetsbrev ute nu

Grimstaskogen förblir orörd

$
0
0

Även den serviceväg som var tänkt att gå fram till friskluftsintaget utgår. Det innebär att ingenting av Förbifart Stockholm kommer att synas i Grimsta naturreservat, varken under byggtiden eller när förbifarten står klar.

De geotekniska undersökningar som gjorts på platsen visade att det är komplicerat att anlägga ett friskluftsintag här. Friskluftsintagets uppgift är att kyla ett av de eldriftsutrymmen som försörjer Förbifart Stockholms tunnel med bland annat el till belysning och ventilation.

Nu har Trafikverket utrett en alternativ lösning som blir både mindre komplicerad att bygga och billigare. Istället för att borra hål från ytan ner till tunnelns eldriftsutrymme för att kyla anläggningen väljer vi att använda utrymme i huvudtunneln till att leda kylande luft eller vatten i ledningar till eldriftsutrymmet.

Grimsta naturreservat sträcker sig längs Mälaren från Tyska botten i söder till Hässelby strand i norr och är ett friluftsområde med skogskänsla. Strandpromenaden längs Mälaren är mycket välanvänd och är en del i den strandpromenad som löper från Alvik och vidare förbi Hässelby. Här finns också småbåtshamnar vid Grimsta och Kvarnviken samt strandbaden Kanaanbadet och Maltesholmsbadet.

Brolyft på lördag av den största sektionen

$
0
0

Brosektionen anlände till Sundsvall och förtöjdes i Tunaldals hamn tisdagen den 5 november. Sektionen avgick den 21 november från Polen men har varit förtöjd under 10 dagar i Karlskronas hamn på grund av dåligt väder. Idag på morgonen den 8 november anlände den till brobygget för att förberedas inför morgondagens lyft.

Brolyft i arla morgonstund

Denna sektion är en av de två den längsta och tyngsta med sina 160 meter och 2500 ton. Den ska dessutom lyftas högst, över 30 meter upp i luften. Morgondagen lyft blir därmed extra spektakulärt.

Som de tidigare brolyften börjar arbetet kring kl. 5 imorgon då sektionen ska kopplas samman med lyfttornet och lyftanordningen, Derricken, på brolådan. Själva brolyftet beräknas påbörjas mellan kl. 6 och 7 och sektionen lyfts med ca 1-3 meter i timmen beroende på väder och vind.

Kring lunchtid kring kl. 12, beräknas sektionen vara i sitt mest intressanta läge (då den ”lutar” som mest) och vid 14-tiden beräknas den befinna sig i jämnhöjd med den redan monterade sektionen. Under hela eftermiddagen/kvällen pågår finjusteringar och under de kommande dagarna kommer den att mätas in i rätt läge och sedan påbörjas ihopsvetsningen som kommer att pågå i ca 3-4 veckor. 

Pråmen avgår på söndag

Pråmen Veka avgår till Polen redan på söndag för att hämta upp en lika lång och tung brosektion som blir den åttonde i ordningen. den beräknas lyftas på plats i slutet av november. Den sista "passbiten" som är ca 90 meter lång, beräknas lyftas på plats i början av februari. Den lyfts upp med hjälp av de två lyftanordningarna, Derricks, som är monterade på brolådorna.

Den totala längden på bron är 2109 meter varav ca 1400 meter går över vattnet.

 

 


Kompletterande sprängningar på Norrmalm

$
0
0

För ett år sedan blev vi klara med sprängningarna för Citybanans tunnlar under Norrmalm. Nu behöver vi göra några få mindre sprängningar i området mellan Kungsgatan och Olof Palmes gata.

Mer plats för installationer i tunneln

De kompletterande sprängningarna gör vi av två anledningar. Dels behöver vi göra mer plats för tekniska installationer i pendeltågstunnlarna strax norr om Kungsgatan och dels behöver vi spränga inför gjutningen av en betongvägg under Olof Palmes gata. Betongväggen ska skärma av arbetstunneln under Torsgatan när bygget av Citybanan är klart.

Karta över sprängningarna på Norrmalm
De röda markeringarna visar var vi ska spränga.

Små sprängningar med låga vibrationsvärden

De sprängningar som vi gör nu är små i jämförelse med de som vi har gjort tidigare. Det gör att vibrationsvärdena bedöms bli låga och därmed ha liten påverkan på fastigheterna. Därför kommer vi inte att göra någon extra efterbesiktning av fastigheterna i området. Vi placerar ut vibrationsmätare i byggnaderna närmast sprängningarna för att bevaka vibrationsvärdena.

Våra arbetstider är 07-22 på vardagar

Förutom sprängningarna kan du även komma att höra när vi borrar och skrotar (knackar bort löst berg). Arbetet med de kompletterande sprängningarna pågår från mitten av november till och med januari 2014. Våra arbetstider för bullrande arbeten under jord är helgfri måndag-fredag mellan klockan 07.00 och 22.00.

Telefontjänst inför sprängning

Vår telefontjänst innebär att du blir uppringd och får ett uppläst meddelande om att sprängning sker i närområdet om cirka 30 minuter. Om du har varit anmäld till telefontjänsten tidigare kommer den automatiskt att aktiveras på nytt. Ring oss på telefonnummer 08-762 40 40 om du vill anmäla dig till, eller avanmäla dig från, tjänsten.

Sprängning i Skönsberg

$
0
0

De större sprängarbetena för nedsänkningen av nya E4 i Skönsberg avslutades i april i år. Som tidigare meddelats kommer ändå mindre sprängarbeten att pågå i omgångar under E4 Sundsvalls byggtid. Under sommaren och hösten har den bland annat har sprängts för grundläggningen av Sundsvallsbrons del över land.

Just nu spränger man i området kring den framtida stora cirkulationsplatsen som är en del av trafikplats Skönsberg, nära Heffnersvägen/Ortviksvägen (strax utanför Trafikverkets projektkontor på Ortviksvägen 2) . Arbetet denna gång beräknas pågå under ca två veckor.

Alla sprängningar föregås av en upprepad signal (_ _ _ _), därefter hörs smällen och slutligen en lång signal (_____) som markerar att sprängningen är avslutad.

 

Rörgravar i Skönsberg
Så kallade "rörgravar" sprängs, diken där ledningar som ska leda bort dagvatten från trafikplatsen ska läggas ned.

Skönsberg 2015
Skönsberg när den nya trafikplatsen är klar med av- och påfarter till Skönsberg och Sundsvallsbron och de ca 500 björkarna är planterade.

Trafikplatserna i Förbifart Stockholm har fått namn

$
0
0

Trafikplatsernas namn ska hjälpa trafikanter att orientera sig så att de vet var de befinner sig längs med Europavägen. Vid varje på- och avfart finns en trafikplats som nu namngivits: från söder heter de Trafikplats Lindvreten Södra, Trafikplats Lindvreten Norra, Trafikplats Kungens kurva, Trafikplats Lovön, Trafikplats Vinsta, Trafikplats Hjulsta, Trafikplats Akalla och Trafikplats Häggvik.

Förslaget har tagits fram i samarbete med Stockholms stad, Ekerö-, Huddinge- och Sollentuna kommuner, Trafikpolisen i Stockholms län, Länsstyrelsen i Stockholms län, Lantmäteriet och Radio Stockholms trafikredaktion.

Klicka här för att se hela kartan, (pdf-fil, 1 MB, öppnas i nytt fönster)

Nya Solnavägen mellan Torsplan och Solna öppnar för trafik

$
0
0

Trafiken kommer att gå i två filer för biltrafik i varje riktning samt med cykelbana på båda sidor. Inledningsvis kommer endast gångbanan på vägens östra sida att vara öppen, den västra gångbanan öppnar om ca 4-6 veckor. Under trafikomläggningen under natten mot lördagen kommer norrgående trafik på Solnavägen inte kunna köra ner på E4/E20 i södergående riktning. Trafiken leds då om från Torsplan via Norrtull. I övrigt kommer inga avstängningar att ske.

Läs mer på stockholm.se/hagastaden (extern webbplats).
Bild över trafikomläggningen (pdf, 1 Mb, öppnas i eget fönster)

Lägesrapport Projekt Hallandsås vecka 46

$
0
0

Norra arbetsplatsen, Båstad Nedmontering av Åsa pågår.

Tvärtunnlar Huvudtunnlarna förbinds av 19 tvärtunnlar. Vi numrerar tvärtunnlarna från norr till söder, med nummer ett från Båstad i norr och 19 vid Förslöv i söder. Tvärtunnlarna 16-19 är bergtunnlar med gjutna väggar. Dessa kläs inte in med platsgjuten betong såsom resterande tvärtunnlar.

I följande tvärtunnlar är betongarbetena klara: 2 och 6 samt 8-15. I tvärtunnlarna 16-19 återstår mindre kompletterande injektering. I tvärtunnel 1, 3, 4, 5 och 7 pågår arbeten med betonginklädnad.

Läs mer om tvärtunnelarbetena här

Södra arbetsplatsen, Förslöv Arbeten pågår bland annat med isolerade dräner.

Järnvägsarbeten Inlastning av bergmaterial för underballast till den kommande banan pågår.

Skyddsåtgärder Pumpning av vatten till Lyabäcken pågår. Åtgärderna är en del av det åtgärdsprogram som utarbetas inför varje torrsäsong.

Sju av nio brosektioner på plats

$
0
0

Lördagen den 9 november påbörjades lyftet av den sjunde av totalt nio sektioner över vattnet. Denna sektion och nästa sektion är de två längsta och tyngsta på brobygget med sina 160 meter och 2500 ton. De lyfts dessutom högts, över 30 meter över vattnet.

Storm och krångel med både kompressor och generator

Denna sektion fick vara med om en hel del från dess avresa från Polen den 21 oktober fram till att den var på plats den 10 november. Först fick sektionen tillbringa 10 dagar i nödhamn i Karlskrona då stormen Simone svepte över södra Sverige. Då vädret blev bättre skeppades den iväg innan allhelgonahelgen och anlände till Sundsvall den 5 november. Själva brolyftet planerades till lördagen den 9 november. Lyftet skulle som tidigare lyft, påbörjas tidigt på morgonen. Lyftstarten blev försenad och påbörjades först kl.11.30. Detta berode på att en kompressor krånglade till den maskin, skärbrännare, som används för att skära loss stålsektionen från pråmen som den fraktats på.

Framflyttad lyft 

Lyftet förlöpte bra under dagen. Under eftermiddagen, när sektionen befann sig nästan över stålrörskonstruktionen på brostödet i vattnet, avstannade lyftet. En generator till en av domkrafterna till lyftanordningen på bron, Derricken, fungerade inte riktigt som den skulle. En ny gererator installerades och entreprenören beslutade att att lyfta sektionen över stålrörskonstruktionen och sedan säkra den över natten.

Personalen behövde vila och lyftet återupptogs istället kl. 7 på söndag morgon. På förmiddagen den 10 november var sektionen i jämnhöjd med den redan monterade sektionen. Nu måttas sektionen in och sedan påbärjas svetsning av skarvarna mellan sektionerna.

Pråmen på väg till Polen

Pråmen Veka avgick till Polen redan på lördag eftermiddag för att hämta upp en lika lång och tung brosektion, den åttonde i ordningen. Den beräknas lyftas på plats i slutet av november.

Den sista "passbiten" som är ca 90 meter lång, beräknas lyftas på plats i början av februari. Den lyfts upp med hjälp av de två lyftanordningarna, Derricks, som är monterade på brolådorna.

Den totala längden på bron är 2109 meter varav ca 1400 meter går över vattnet.

 

 Sundsvallsbron den 11november
Sundsvallsbron den 11 november. Nu återstår endast två brolyft och 250 meter av brons del över fjärden.

 

 

 

 

 

 

Nu lyfts sista stålrörskonstruktionen på plats

$
0
0

Under lördagens brolyft passade vi på Trafikverket tillsammans med fotografen Torbjörn Bergkvist att få en pratstund med Daniel Kaufmann hos broentreprenören Joint Venture Sundsvallsbron. Daniel ser till att transport, montage och lyft av de totalt åtta stålrörskonstruktionerna för Sundsvallsbron flyter på som det ska.

Lyft den 14 november

När vi var på plats, pågick den sista svetsningen av stålrörskonstruktionen innan lyftet den 14 november.

– Denna och den stålrörskonstruktion som lyftes på plats innan lördagens brolyft, är de två största på brobygget, berättar Daniel och fortsätter:

– Själva mittendelen, som vi kallar för "the column" på engelska, väger hela 140 ton. De fyra snedstöden som ska lyftas på plats senare då nästa brosektion redan är monterad, väger 70 ton vardera och är 35 meter långa. De har en diameter på 2 meter, så de är rejält stora, beskriver Daniel.

430 ton stålrör

Det går även åt ca 5 ton svestfog för att svetsa samman delarna till mittendelen och snedstöden. Väl på plats, återstår ytterligare svetsarbete, både för mittendelen och de fyra snedstöden. Totalt väger hela stålrörskonstruktionen drygt 430 ton.

– Vi kommer påbörja det förberedande arbetet tidigt på morgonen inför lyftet och själva lyftet med lyfttornet tar ca 8 timmar. Det är många ton stål som ska på plats i exakt rätt läge ute på brostödet! avslutar Daniel.

Bilder

Bilderna är tagna av fotograf Torbjörn Bergkvist.

Mittendelen väger 140 ton. Fotograf Torbjörn Bergkvist.
Mittendelen, "the column" väger 140 ton. 5 ton svetsfog går åt.

Daniel Kaufmann,JVS
Daniel Kaufmann från den tyska entreprenören Max Bögl (som ingår i Joint Venture Sundsvallsbron tillsamamns med Strabag). framför den allra sista mittendelen som lyfts upp på det sista brostödet i vattnet den 13 november.

De fyra snedstöden väger ca 70 ton vardera. Fotograf Torbjörn Bergkvist.
De fyra snedstöden som ser väger ca 70 ton vardera.

Snedstöden uppmäter 2 meter i diameter.
Snedstöden har en diameter på två meter.

Snedstöden uppmäter 2 meter i diameter.
På snedstöden är ställningar monterade inför kommande svetsarbete ute på fjärden.

 

 

  

 

 

 


Arbeten vid Solnabron

$
0
0

Arbetet med att riva bron kan komma att ske på kvällar och nätter under perioden 15/11-1/12 då brodelar lyfts bort.

Bullrande arbeten kommer att utföras under kvällstid 15/11 i samband med trafiköppningen.

För mer information kontakta:
Jan-Erik Andersson, Trafikverket, 070-420 03 46
Karin Wild, Hochtief, 072-700 82 68 (Rivning gamla Solnabron)
Bernt Bramstedt, Sveab, 070-458 76 05 (Nya Solnabron)

 

Bygget som går på räls

$
0
0

Ny järnväg

- Den nya järnvägsdragningen innebär en del förbättringar. Bland annat passar vi på att ProjektledareStefanLindströmräta ut en kurva vilket skapar förutsättningar för högre hastighet. Vi förbereder också för ett eventuellt framtida dubbelspår samt gör bulleråtgärder som förbättrar boendemiljön för berörda fastigheter närmast järnvägen, berättar Trafikverkets projektledare Stefan Lindström.

För att dämpa buller för bostäder vid Kubikenborg har en låg spårnära bullerskärm satts upp längs järnvägen. Bostäder som har för höga bullernivåer får även bullerdämpande fönster.

Från våren och fram till i höst har sprängarbeten utförts för såväl järnvägen som för nya E4 i området. När sprängarbetet för järnvägen avslutades under hösten inleddes arbetet med att bygga upp järnvägen.

- Vi har byggt upp järnvägsbanken, satt upp nya kontaktledningsstolpar, lagt betongslipers och under denna vecka har vi lagt räls och makadam på delar av sträckan, berättar Stefan.

Bygget av järnvägsbron över nya E4

De arbeten som återstår är bland annat att sätta upp kontaktledningen, bygga klart den järnvägsbro som nu byggs över nya E4 samt anslutningarna till befintlig järnväg vid järnvägsbron över Fridhemsgatan och i södra delen.

- Arbetena med järnvägen planeras pågå fram till sommaren nästa år då järnvägen ska kopplas ihop med befintlig järnväg. Och bildligt talat hoppas vi naturligtvis att allt går som på räls, avslutar Stefan och skrattar.

Samråd om Västlänken i Älvrummet

$
0
0

Platsen är Älvrummet på Kanaltorget, mellan Nordstan och GöteborgsOperan i Göteborg. Representanter från Trafikverket finns på plats och bland annat behandlas hur Västlänken kan byggas, vilka service- och arbetstunnlar som behövs, vilka anläggningar ovan jord som planeras och hur det fortsatta arbetet ser ut. Ställ dina frågor och kom med dina synpunkter.

Vi finns på plats vid följande tillfällen:

  • Onsdag den 27 november kl 15.00–19.00
  • Lördag den 30 november kl 11.00–15.00
  • Tisdag den 3 december kl 15.00–19.00

Och kom ihåg att du dessutom kan få kontinuerliga nyheter om Västlänken till din mejlkorg genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Anmäl dig här!

Vi leder om trafiken på E18 i höjd med Barkarby

$
0
0

Vi bygger ett nytt brostöd för den nya bron mitt i E18 och det innebär att vi måste leda om trafiken och sänka hastigheten. Båda körfälten kommer att vara öppna i båda riktningarna, men i ett annat läge. Trafikomledningen kommer att gälla fram till nyår.

Södergående E4 leds om i Skönsberg

$
0
0

Under byggtiden av den nya Skönsbergsbron har trafiken hänvisats till en provisorisk bro, en så kallad beredskapsbro. Då den nya bron trafiköppnades för ca två veckor sedan, är det nu dags att plocka ned den provisoriska bron och riva brostöden.

Mats Lögdahl, projektledare Trafikverket– Under de ca sex timmarna som vi behöver ha trafikfritt i det södergående körfältet kommer entreprenören med hjälp av en kran att lyfta upp bron och montera fast så kallade lanseringslager.

Under arbetet leds den södergående E4-trafiken i Skönberg om vid Bydalen via Trafikgatan och Skönsbergsvägen. Den tunga trafiken rekommenderas att välja Timmervägen, hänvisning kommer ske via den digitala informationstavla som är uppsatt vid Skönviksbacken. Trafiken leds om efter morgonrusningen kl. 9 och om allt går som planerat leds den tillbaka igen innan eftermiddagsrusningen kl. 15.

Bron monteras ned – ger kortare stopp på E4

Den provisoriska bron ska börja monteras ned i början av nästa vecka.

–När bron dras tillbaka, ca 20 meter per gång, kommer båda körfälten på E4 att stängas av under några minuter med hjälp av flaggvakter. De kortare stoppen sker då det inte är rusningstrafik mellan kl. 9 och 15. Stoppen kan ändå innebära en del störningar i trafiken men är nödvändiga för att garantera säkerheten både för de som arbetar med att montera ned bron och trafikanterna, beskriver Mats Lögdahl.

Arbetet med att riva bron över E4 beräknas ta som mest tre veckor.

 

 

Viewing all 2238 articles
Browse latest View live