Trafikverket E4 Sundsvall kommenterar: Så följer vi upp kraven i våra kontrakt
En av de 33 broar som ingår i den nya E4-sträckningen i Sundsvall är den 2109 meter långa Sundsvallsbron. Huvudentreprenör för bron är JVS, ett joint-venture bolag som består av österrikiska Strabag och tyska Max Bögl. Produktion har skett i Tyskland, Polen och Sverige. Under byggtiden har upp emot 1000 personer från 16 olika nationer varit engagerade på de olika produktionsplatserna. Det företag som en stor del av programmet handlade om, Atlanco Rimec, har dock inte haft några uppdrag inom projekt E4 Sundsvall.
I dokumentären presenterades uppgifter om att så kallad utstationerad personal på byggarbetsplatsen i Sundsvall har löner långt under svenska kollektivavtalsnivåer.
- Vi välkomnar den granskning som SVT gjort. Det här en fråga som vi av olika skäl inte har prioriterat. Vår uppföljning baseras på riskanalyser, och då har vi landat i att vår uppföljning gör bäst nytta i frågor om arbetsmiljö, miljöpåverkan samt produktkvalitet berättar Magnus Lundberg, projektchef Trafikverket E4 Sundsvall
Många krav i stora kontrakt
I våra kontrakt ställer vi en stor mängd olika krav på våra entreprenörer, och det är inte möjligt att i detalj följa upp vart och ett av dem. Att Trafikverkets entreprenörer ska följa svensk lagstiftning är givetvis en förutsättning i alla kontrakt.
Uppföljningen av de olika lagkraven är ett område som även, och ibland i första hand, andra myndigheter har i uppdrag att utöva tillsyn över. Uppföljning av skatter och sociala avgifter sker till exempel genom kontroll hos Skatteverket.
Då projektets samtliga huvudentreprenörer är medlemmar i Sveriges Byggindustrier gjordes bedömningen att uppföljning av löner och arbetstid är en fråga som arbetsmarknadens parter ska svara för - i enlighet med den svenska modellen.
Uppgifter begärs in
Den informationen som framkom i programmet var ny för oss vid intervjutillfället. När vi nu fått reda på att det kan förekomma oegentligheter kommer vi agera – de krav som Trafikverket ställer ska självklart uppfyllas. Vi har därför begärt att samtliga huvudentreprenörer i projektet snarast ska redovisa hur man säkerställer att inhyrda underentreprenörer och leverantörer uppfyller både lagar och kontraktskrav gällande anställningsvillkor.
- Vi har tidigare under projektets gång vid ett flertal tillfällen visat att vi som beställare inte tvekar att agera när vi får information om brister. Vi har till exempelvis gått in och stoppat arbetet på två delentreprenader när vi sett brister i säkerhetsrutinerna vid sprängarbeten. Hur vi kommer att agera i det här fallet beror helt på hur huvudentreprenörers redovisning ser ut avslutar Magnus Lundberg.